Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • OM eist twee jaar tegen 20-jarige Haagse hacker

  OM eist twee jaar tegen 20-jarige Haagse hacker

  De 20-jarige Hagenaar Kian S. moet volgens het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 24 maanden krijgen, waarvan 22 maanden voorwaardelijk, en 240 uur taakstraf voor het uitvoeren van DDos-aanvallen. S. heeft bekend dat hij tussen 2014 en 2017 meerdere van deze ontwrichtende digitale aanvallen heeft uitgevoerd.

  De officier eiste eerst 36 maanden cel, waarvan 34 maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag wees hem erop dat een dergelijk groot verschil tussen celstraf en voorwaardelijke celstraf buiten de wettelijke marges valt, waarop de officier zijn eis aanpaste.

  S. stuurde met een sterk netwerk van naar schatting 25.000 besmette computers zo veel berichten naar servers van bedrijven, dat hun sites niet meer bereikbaar waren. Hij richtte zijn digitale pijlen onder meer op de servers van de Britse omroep BBC, Zalando en YahooNews.

  Daarnaast wordt S. verdacht van computervredebreuk, pogingen tot afpersing en het aanbieden van een zogenoemd botnet, een netwerk van computers. Hij zou de beschikking hebben gehad over 12,5 miljoen wachtwoorden van computers en zou daarmee tonnen hebben 'verdiend'. Hij noemde zich op het internet God.

  Het OM wil dat de rechtbank S. als volwassene berecht, ook al was hij nog minderjarig toen hij de hacks pleegde. De eerste keer was hij pas 13 jaar. Zijn advocaat wees op een reclasseringsrapport, waarin wordt gesteld dat S. wel als adolescent zou moeten worden berecht. Dat zou in de strafmaat veel verschil maken.

  De rechtbank hield S. voor dat hij bedrijven ook afperste als hij hun site met een DDos-aanval had platgelegd of juist om te voorkomen dat dat zou gebeuren. 'Ik las dat een andere hacker er 100.000 euro per maand mee maakte. Ik dacht: dat is een goed idee.' S. adverteerde op hackerssites, waar hij tegen betaling DDos-aanvallen aanbood.

  S. smeekte de rechtbank om zijn ICT-opleiding te mogen afmaken. 'Straf is passend, want ik heb slechte dingen gedaan. Maar stuur me niet naar de gevangenis.' De officier van justitie suggereerde dat hij zijn celstraf in de zomervakantie kan uitzitten.

  De uitspraak is op 7 maart.Bron: ANP

 • Ook interessant