Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe ‘Wrapped’-app voor Instagram baart experts zorgen: ‘Je geeft je gegevens af, maar hebt geen idee aan wie’

  Nieuwe ‘Wrapped’-app voor Instagram baart experts zorgen: ‘Je geeft je gegevens af, maar hebt geen idee aan wie’

  Benieuwd welke accounts jouw Instagram-profiel hebben bekeken het afgelopen jaar? En wie jou stiekem heeft geblokkeerd? Dat kan met de ‘Wrapped’-app. Miljoenen mensen hebben de app al gedownload. Toch is Wrapped niet zo onschuldig als het lijkt.
   

  De ontwikkelaar van de app is niet Meta, het moederbedrijf van Instagram, maar Wrapped Labs. Dit is een externe derde partij. En dat is zorgelijk, vinden diverse experts. Naast dat de app gemaakt is door een onbekend bedrijf, maakt de app gebruik van merknamen van andere partijen die daar ongetwijfeld geen toestemming voor hebben gegeven. Dit laat Rejo Zenger, onderzoeker bij digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, weten aan RTL Nieuws. 

  Wat is Wrapped?

  Net zoals Spotify haar gebruikers ieder jaar een overzicht geeft van de meest beluisterde nummers en podcasts van het afgelopen jaar, geeft Wrapped gebruikers een jaaroverzicht van hun Instagram. Naast dat je kan zien wie jouw profiel heeft bekeken of geblokkeerd, kun je ook zien wie je ‘topvrienden’ van dit jaar zijn geweest of welke Instagram-stories van je het populairst waren. Dit wordt gedaan op basis van je Instagram-gegevens, waarna de app statistieken kan genereren voor jouw Instagram-activiteit. 

  Waarom maken experts zich zoveel zorgen?

  In de privacyverklaring van Wrapped staat dat de app gebruik maakt van diensten van derden die mogelijk informatie verzamelen die wordt gebruikt om de gebruiker te identificeren. Ook beweren de ontwikkelaars dat de gegevens van de gebruiker veilig zijn, maar ze kunnen de veiligheid van het beschermen van de persoonlijke gegevens niet garanderen. 

  Opvallend is dat Wrapped in-app aankopen bevat. Met deze aankopen kun je extra mogelijkheden ontgrendelen in de app. Naast dat je dus je accountgegevens met de app deelt die de ontwikkelaar kan doorverkopen, kunnen gebruikers zo ook financieel worden opgelicht, laat Zenger weten. 

  ICT-Recht-jurist Peter Kager laat aan RTL Nieuws weten: “Je geeft je gegevens af, maar hebt geen idee aan wie, waar de gegevens heen gaan, wat ermee gebeurt en waarom dat gebeurt.” 

  Hoe kan de app nog gedownload worden?

  Als ontwikkelaars een app ontwikkelen, dan stellen Apple en Google daar voorwaarden aan. Zodra je daar als ontwikkelaar niet aan voldoet, dan zal de app hoogstwaarschijnlijk offline worden gehaald. Toch kan je Wrapped nog steeds downloaden. “Dat komt waarschijnlijk door een deel automatisering. Niet iedere app wordt volledig gescreend voordat hij online komt”, aldus Kager. 

  Een woordvoerder van Meta laat aan NBC News weten dat de app hun beleid schendt en ze Apple hebben gevraagd deze uit de App Store te verwijderen. Of en wanneer Apple dit gaat doen is onduidelijk.

  Wat als je de app hebt geïnstalleerd?

  Mocht je de app al hebben geïnstalleerd, dan kun je volgens experts het beste de app verwijderen en je Instagram-wachtwoord wijzigen.

  Bron: RTL Nieuws en NBC News

  Lees ook

 • Ook interessant