Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie adviseert: ‘bel 112 wanneer iemand facetimed bij een pinautomaat’

  Politie adviseert: ‘bel 112 wanneer iemand facetimed bij een pinautomaat’

  Je bent bij een pinautomaat en ziet dat iemand geld opneemt en tegelijkertijd Facetimed. Dit lijkt onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. ‘Bel direct 112’, adviseert de politie via het AD. Dit is waarom.

  Zodra je een verdacht figuur ziet Facetimen bij een pinautomaat terwijl diegene geld pint, dan kan het gaan om bankhelpdeskfraude. Deze vorm van cybercrime bestaat uit verschillende schakels, leggen rechercheurs Lysa en Jan uit aan het AD. Beiden zijn werkzaam bij het rechercheteam ‘Cyclops’ in Midden-Nederland en volledig gefocust op cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

  De vier schakels in het kort 

  • Schakel 1: Het begint bij het verkrijgen van gehackte bestanden met 06-nummers. Deze bestanden worden vaak voor maar een paar tientjes aangeboden op Telegram, zegt Lysa. ‘Namen, adressen en achtergrondinformatie. Alles staat erin.’ Zodra ‘de baas’ deze bestanden in handen heeft, kan de oplichting beginnen. 
  • Schakel 2: Mensen die goed kunnen praten en anderen kunnen misleiden, bellen naar de ‘gekochte’ nummers. Er hoeven maar een paar mensen toe te happen. 
  • Schakel 3: De ‘pinpasophalers’, ofwel jongeren die makkelijk geld willen verdienen, krijgen instructies van de baas en moeten zich voordoen als agent of bankmedewerker. Zodra zij het vertrouwen van hun slachtoffers hebben gewekt en hun pinpas hebben, is het tijd voor ‘de pinner’.
  • Schakel 4: De pinner ontvangt de pinpas van de pinpasophaler op een afgesproken plek en moet een geldbedrag pinnen. “Dit doen ze vaak terwijl ze Facetimen met de grote baas”, zegt Jan. Nadat de baas heeft gezien hoeveel er van de rekening wordt gehaald, krijgt iedere schakel een deel van het geld en is de klus geklaard. 

  Zo herken je een verdacht figuur

  De ‘pinners’ bij de pinautomaat blijken vaak opvallende verschijningen, meldt de politie. Zo hebben ze vaak een capuchon op en zijn ze erg druk met hun telefoon in de weer. Als je langsloopt, dan valt dat op. Zie je dus zo’n vreemd figuur? ‘Twijfel niet en bel direct 112', vertellen de rechercheurs.

  Op heterdaad betrapt

  Zodra de politie de pinner op heterdaad kan betrappen, dan wordt direct de telefoon in beslag genomen. Daar staat veel informatie op, die de politie mogelijk naar de opdrachtgever van de pinner kan brengen. “Dat is voor ons een goudmijn en één van de meest gunstigste scenario’s. Daarom benadruk ook ik,” zegt Jan, “bel alsjeblieft de politie als je iets verdachts ziet bij een pinautomaat.”

  Lees ook

 • Ook interessant