Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe aanhouding fraude supermarkten

  In een onderzoek van de Belastingdienst naar fraude bij voormalige Super de Boer-franchisewinkels, heeft de FIOD dinsdag een negende aanhouding verricht. Dat meldde het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM).

  Het onderzoek was voor staatssecretaris Frans Weekers van Financiën aanleiding de Belastingdienst onderzoek te laten doen naar fraude in de supermarktbranche.

  Maandag zijn al acht personen opgepakt in verband met de ontdekte fraude. In dat onderzoek onder franchisenemers van het voormalige Super de Boer-concern zou voor 18,3 miljoen euro zijn gefraudeerd, zo schat de Belastingdienst in. De arrestant van dinsdag is een 49-jarige man uit Nijkerk.

  Volgens de Belastingdienst heeft bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer-winkeliers sinds 2006 fraude gepleegd. Ze zouden dat hebben gedaan door de omzet kunstmatig te verlagen door de 'retourknop' te gebruiken. Die wordt normaal gesproken gebruikt wanneer klanten spullen terugbrengen naar de winkel.

  Eén ondernemer zou jaarlijks 240.000 euro voor zichzelf hebben gehouden. De winkeliers sloegen bedragen aan als retour en staken het geld vervolgens in eigen zak.

  Ze zouden ook hebben gesjoemeld met statiegeld en inkomsten van marktkraampjes hebben verzwegen. De fraude werd bij toeval ontdekt, toen een aantal ondernemers tegen de lamp liep bij een boekenonderzoek. ,,Door de gegevens van alle franchisenemers te analyseren, kwamen verschillende fraudepatronen naar voren'', aldus de Belastingdienst. Een winkelier boekte elke maandag en vrijdag 2500 euro af en een groep anderen stak elke week 499 euro in eigen zak. ,,Kennelijk in de veronderstelling dat zo'n bedrag niet zou opvallen.''

  De acht aanhoudingen zijn maandag verricht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst in Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk (2) en Moerdijk (2). Er zijn tien woningen en zes supermarkten doorzocht. De opgepakte mannen zijn of waren bedrijfsleider in een supermarkt.

  Het is niet duidelijk hoe lang de arrestanten nog vast blijven zitten. In zes zaken loopt nu een strafrechtelijk onderzoek, de overige ondernemers worden door de Belastingdienst aangepakt. Zij kunnen rekenen op naheffingen en boetes die kunnen oplopen tot 100 procent van de te betalen belasting.

  Gerelateerd

 • Ook interessant