Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Meeste ransomware-aanvallen beginnen met phishingmail, meldt Duitse Politie

  Meeste ransomware-aanvallen beginnen met phishingmail, meldt Duitse Politie

  Het afgelopen jaar registreerde de Duitse politie 137.000 gevallen van cybercriminaliteit, wat een daling van 6,5% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Echter, de schade veroorzaakt door aanvallen vanuit het buitenland nam met acht procent toe, schrijft Security.nl.  Het Bundeskriminalamt (BKA) benadrukt dat de grootste bedreiging voor bedrijven en overheidsinstanties nog steeds ransomware is, waarbij deze aanvallen vaak beginnen met phishingmails.

  Ransomware blijft aanwezig en verwoestend, waarbij het BKA meldt dat gemiddeld één Duits bedrijf per dag slachtoffer wordt van dergelijke aanvallen. De financiële implicaties waren aanzienlijk, met een gemiddeld losgeld van 276.000 dollar dat slachtoffers hebben betaald om hun systemen te ontgrendelen.

  Duitsland dringt aan op een gezamenlijke inspanning om de digitale veiligheid te waarborgen. Het voorkomen van dergelijke aanvallen, met name op vitale infrastructuren, openbaar bestuur en toeleveringsketens, moet naast de bestrijding ervan een prioriteit zijn.

  Geldt ook voor Nederland

  Ook in ons eigen land waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor de dreiging van ransomware. Om te voorkomen dat kwaadaardige software systemen overneemt geeft ze vijf tips die helpen ransomware te voorkomen.

  1. Bescherm tegen phishing
  2. Organiseer vulnerability management, patch management en netwerk segmentering
  3. Beperk de mogelijkheden van code execution
  4. Filter webbrowser verkeer
  5. Beperk USB-gebruik

  Wil je meer weten over de tip? In dit factsheet worden ze uitgebreid behandeld.

  Bron: Security.nl & NCSC.nl

 • Ook interessant