Stel je wordt door een helpdeskmedewerker van je bank benaderd: Er zou zogenaamd geld van je rekening zijn overgemaakt. In paniek geef je de medewerker toestemming tot je apparaat. Dit overkwam een aantal Knab-klanten, meldt Security.nl. Samen liepen ze tot 200.000 euro aan financiële schade op.
Een 24-jarige man deed zich voor als een bankmedewerker van de helpdesk van Knab. Hij wist het vertrouwen van zijn slachtoffers te winnen en kreeg ze zover om AnyDesk op hun apparaat te installeren. Daarmee kreeg hij toegang tot hun apparaten en kon hij uit naam van de slachtoffers geldoverboekingen doen. Dit is een typisch voorbeeld van bankhelpdeskfraude.
Dit is niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan bankhelpdeskfraude. In 2023 zat hij al negen maanden in voorlopige hechtenis wegens het plegen van strafbare feiten. Bij sommige slachtoffers heeft hij bankpassen opgehaald. Nadat hij van deze eerdere zaak was vrijgesproken, maakte hij zich dit jaar dus weer schuldig aan deze fraudevorm.
Uitspraak van de rechter
De meeste slachtoffers waren ouderen. “Er is geen enkele wijze oog geweest voor de kwetsbaarheid en de belangen van de slachtoffers”, staat vermeld in de uitspraak van de rechter. Het vertrouwen van de slachtoffers is ernstig geschaad. De man heeft veertig maanden celstraf gekregen. Bovendien moet de dader ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.
Zo herken je bankhelpdeskfraude
Er zijn een aantal signalen waaraan je bankfraude kunt herkennen. Veilig Bankieren schrijft op hun website een aantal verdachte signalen. Een bank zal bijvoorbeeld nooit om toegang vragen tot je apparaat om daar software of apps op te installeren, zoals deze cybercrimineel heeft gedaan. Ook zal een bankmedewerker nooit bij jou thuis langskomen om bijvoorbeeld je bankpas op te halen. In het Opgelicht?!-artikel ‘De consumentenbond waarschuwt: pas op voor bankhelpdeskfraude’ lees je nog meer signalen waaraan je bankhelpdeskfraude kunt herkennen.
Download bovendien de gratis Opgelicht?!-app (voor iOS en Android) zodat je op de hoogte blijft van online oplichting, zo maken cybercriminelen geen kans bij jou.