Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Marktplaats als jachtterrein voor helers

    Marktplaats als jachtterrein voor helers

    Je verkoopt je laptop via Marktplaats en in een mum van tijd reageert een potentiële koper. Je maakt een afspraak voor de overdracht, de koper komt langs en betaalt cash. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. In werkelijkheid is dit het startpunt van heling. Maar hoe zit het precies? Opgelicht?! zoekt het uit.

    Nadat de koper het geld keurig in stapeltjes op tafel aftelt, vertrekt hij met de laptop naar buiten. De verkoopster pakt de stapel geld van tafel en voelt meteen dat het foute boel is: het gaat om vals geld! Ze rent gauw naar buiten, maar de koper is al uit het zicht. De laptop is verdwenen.

    Gestolen laptop word doorverkocht via Marktplaats

    Radeloos belt de verkoopster naar de politie. Ze mag over een paar dagen aangifte komen doen op het bureau. Zelf gaat ze alvast op onderzoek uit, want ze wil haar laptop terug. Ze ziet op Marktplaats dat een andere verkoper, niet ver van haar vandaan, een soortgelijke laptop aanbiedt. Als ze de foto’s bekijkt, weet ze het zeker: die is van mij! Ze doet zich voor als geïnteresseerde koper en verneemt al snel een adres waar ze de laptop op kan halen.

    Ze belt nog een keer met de politie, maar dan met de vraag of zij de laptop terug kunnen halen. Dat gaat echter niet zomaar, want er is immers nog geen aangifte opgenomen. Haar man wil daar niet op wachten en gaat naar de verkoper toe. Eenmaal daar blijkt de politie toch op de uitkijk te staan. Op de bon staat duidelijk de naam van de gedupeerde verkoper. De politie neemt de laptop mee, maar kan niemand arresteren.

    Opgelicht?! neemt de proef op de som

    Opgelicht?! ziet dat de verkoper nog meer interessante elektronica voor een schappelijke prijs te koop aanbiedt, waaronder een aantal mobiele telefoons. Zouden deze telefoons ook gestolen zijn? We reageren op één van de advertenties en maken een afspraak om de deal rond te maken. Eenmaal aan de deur vertelt de verkoper dat hij handelt in dit soort apparatuur. We willen natuurlijk wel weten wat we kopen, en scannen de barcode op de doos van de telefoon met de app 'Stop Heling' van de politie. Direct krijgen we een melding te zien in ons scherm dat suggereert dat de telefoon geregistreerd staat als gestolen. De verkoper reageert geschokt en laat ons de code nog een keer scannen. Bij de tweede poging krijgen we echter niets te zien. Natuurlijk vertrouwen we het niet en breken we de koop af.

    Heling thema in Week van de Veiligheid

    Met dit verhaal gaan we langs bij Sybren van der Velden, landelijk projectleider/coördinator Woninginbraak & Heling van de Nationale Politie. Hij vertelt dat extra aandacht voor dit onderwerp erg belangrijk is, want van heling kan pas sprake zijn als er de diefstal van spullen aan vooraf gaat. Zonder heling zijn er minder inbraken, diefstallen, straatroven en overvallen.

    Om dit thema uit te lichten, wordt er in de Week van de Veiligheid, die 7 oktober van start gaat, extra aandacht aan besteed. Dan wordt ook de nieuwste update van de app 'Stop Heling' gelanceerd.

    Met deze app kun je je waardevolle spullen registreren, waardoor ze bij diefstal sneller teruggevonden kunnen worden. Maar je kunt ook controleren of die felbegeerde en zeer aantrekkelijk geprijsde telefoon als gestolen staat geregistreerd. Hoe meer mensen deze app gebruiken, hoe meer de politie wordt geholpen bij de opsporing van gestolen spullen en daders. Met de informatie uit de app kan de politie gestolen goederen in beslag nemen en de dader(s) aanhouden.

    Geeft de app geen melding als je een product invoert dat je wil kopen, dan wil dat niet automatisch zeggen dat het product níet gestolen is. Want alleen producten waarover aangifte is gedaan, geven een melding. Blijf dus altijd je gezonde verstand gebruiken. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

    Bron: Stopheling.nl / Deweekvandeveiligheid.nl

  • Ook interessant