Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nep-medewerkers van 'Marktplaats' proberen je op te lichten

  Nep-medewerkers van 'Marktplaats' proberen je op te lichten

  Oplichting op Marktplaats gebeurt meestal doordat zogenaamde potentiële kopers of verkopers interesse veinzen en contact leggen voor een transactie. Maar wat als nep-medewerkers van Marktplaats jou uit het niets benaderen?

  Ja, over oplichting op Marktplaats hebben we al talloze keren gewaarschuwd, maar kennelijk blijft het nodig. We troffen een interessante variatie op een reeds bekend en beproefd concept.

  Eén-cent-truc

  De één-cent-truc kennen we onderhand wel: de potentiële koper of verkoper legt via Marktplaats contact om een product te kopen of juist te verkopen. Kort nadat het contact tot stand is gekomen, komt degene met wie je communiceert met een meelijwekkend verhaal dat hij of zij al eens is opgelicht. Om er zeker van te zijn dat jij inderdaad de persoon bent die je claimt te zijn, moet je via een betaallink een klein bedrag overmaken.

  De betaallink is natuurlijk vals en leidt naar een nagemaakte inlogomgeving van je bank. Log je in, dan geef je de oplichter toegang tot je rekening en is je saldo binnen de kortste keren weggesluisd.

  Nep-medewerker van Marktplaats: 'Je moet je account verifiëren'

  De variant waar we het nu over hebben, steekt echter iets anders in elkaar. Heb je een advertentie geplaatst, dan kan het zomaar zijn dat je uit het niets een bericht krijgt van een zogenaamde medewerker van Marktplaats die aangeeft dat je je account nog moet verifiëren. Doe je dat niet, dan dreigt de afzender je account te blokkeren.

  Aan de spelfouten zie je waarschijnlijk wel dat het bericht vals is, en anders geeft de merkwaardige link verifieer-markplaats.tech het vermoedelijk wel weg. Toch is het goed om voor deze oplichting te waarschuwen. De specifieke link uit dit voorbeeld is al uit de lucht, dus het is niet helemaal zeker wat er achter de link verborgen zat. Het ligt echter voor de hand dat er een vals inlogportaal van Marktplaats achter de link schuil ging.

  Log je in? Dan gaan oplichters met jouw account aan de haal om mensen op te lichten en sta jij met een beetje pech niet lang daarna ook nog eens online te boek als oplichter.

  Reinier Bouman

  Een aardig detail is dat de afzender 'Reinier Bouman' werkelijk bestaat. In september 1999 kocht hij de website Marktplaats.nl voor omgerekend 250.000 euro, samen met een compagnon. In 2004 werd de website voor 225 miljoen euro van de hand gedaan aan eBay. Wij kunnen ons zo voorstellen dat hij wel iets beters te doen heeft dan mensen knullige mailtjes te versturen, dus mocht je nog twijfelen: het bericht is uiteraard niet van de échte Reinier Bouman afkomstig.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant