Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Man opgepakt die zich voordeed als agent

    Man opgepakt die zich voordeed als agent

    Een 34-jarige Amsterdammer die zich geregeld voordeed als agent en zo bij bedrijven geld en apparatuur in beslag wist te nemen, is opgepakt. De recherche had hem al langer op de korrel. De nepagent is vorige week opgepakt, meldt de politie donderdag.

    'De recherche had al langere tijd een onderzoek lopen naar deze verdachte, waarin meerdere diefstal- en oplichtingszaken centraal stonden', aldus de politie. 'De verdachte heeft hiermee in ieder geval voor meer dan 7000 euro ondernemers opgelicht en bestolen.'

    Hoe herken je een nepagent?

    In al deze gevallen legitimeerde de verdachte zich met een politielegitimatiebewijs; een zwart mapje met hierin een legitimatiebewijs waarop duidelijk het woord "politie" leesbaar was. De verdachte bezocht in mei van 2019 verschillende bedrijfspanden om hier het personeel, onder het mom van een zogeheten politieonderzoek, over te halen hen geld en apparatuur mee te geven. De verdachte heeft hiermee in ieder geval voor meer dan 7000 euro ondernemers opgelicht en bestolen.

    Waar moet je op letten?

    Een politieagent tegenspreken, dat doe je niet zomaar. Oplichters weten dit en maken hier misbruik van. Zij kunnen zich voordoen als agent om met een zogeheten 'babbeltruc' mensen op te lichten of hen te bestelen. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken? Hoe herken je een politieagent?

    Politieagenten dragen altijd hun politielegitimatiebewijs bij zich. Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als je ernaar vraagt, moet hij of zij wel het politielegitimatiebewijs tonen. Zegt een persoon in 'burgerkleding' dat hij of zij van de politie is? Dan moet deze wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.

    Op het politielegitimatiebewijs staan de volgende gegevens vermeld:

    • Naam
    • Functie
    • Foto van de agent, met daaroverheen een zilveren en glimmend politielogo
    • Twee handtekeningen: één van de agent en één van de politiecommissaris (of aangewezen vervanger)
    • Op deze website staan alle regels over het politielegitimatiebewijs en hoe deze er tot in detail uit dient te zien. 

    Bron: Politie.nl, ANP

  • Ook interessant