Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoe herken je een nepagent?

    Hoe herken je een nepagent?

    Durf jij een politieagent tegen te spreken? De meeste mensen zullen dit niet zomaar doen. Oplichters weten dit en maken daar dankbaar misbruik van. Zo verkleden ze zich bijvoorbeeld als politieagent en halen op die manier onder andere babbeltrucs uit. Weet jij hoe je een echte agent kan herkennen? Opgelicht?! zocht het uit aan de hand van vier vragen.

    Welke kleding draagt een politieagent?

    Politieagenten die op straat werken, hebben een operationeel uniform. Dit uniform is donkerblauw met felgele strepen. Speciale groepen, zoals de motorpolitie, de bereden politie en de verkeerspolitie, dragen reflecterende, gele jassen. Het uniform met een blauwe broek, wit overhemd, een stropdas en een officiële pet of een hoedje wordt nog gebruikt door politiemensen die niet op straat werken.

    Welke uitrusting draagt een politieagent?

    De uitrusting van een politieagent bestaat uit het volgende:

    • Pepperspray
    • Wapenstok
    • Portofoon en mobiele telefoon
    • Een dienstwapen
    • Handboeien
    • Traangas
    • Politielegitimatiebewijs

    Wat is het politielegitimatiebewijs?

    Politieagenten legitimeren zich aan de hand van een politielegitimatiebewijs. Hierop staan onder andere hun naam, functie en een foto van de agent. Een echt politielegitimatiebewijs is aan een aantal punten te herkennen.

    Het politielegitimatiebewijs van een hoofdcommissaris is ondertekend door de hoofdcommissaris en de korpsbeheerder. Dat is een burgemeester die verantwoordelijk is voor het beheer van een regionaal politiekorps. Het politielegitimatiebewijs van overige politieagenten wordt ondertekend door de agent en de politiecommissaris of een andere ambtenaar die door de commissaris is aangewezen.

    Een ander herkenningspunt is het politielogo dat over de pasfoto op het politielegitimatiebewijs is verwerkt. Dit logo is zilver en glimmend.

    Wanneer moet een politieagent zich legitimeren?

    Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren, maar als je ernaar vraagt moet hij zijn politielegitimatiebewijs wel tonen.

    Als een 'agent in burger' vertelt dat hij van de politie is, moet hij wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen. Vertrouw je een politieagent niet? Dan kan je altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde politiebureau.

    Bron: Politie

  • Ook interessant