Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man drie jaar celstraf wegens phishing

  Man drie jaar celstraf wegens phishing

  Een 38-jarige illegaal in Nederland is veroordeeld tot drie jaar cel wegens phishing via mail en valse websites waarmee de man DigiD-inlogcodes en bankgegevens wist te ontfutselen.

  Bij een aantal gedupeerden werden grote bedragen van hun bankrekening gehaald. Door middel van tappen en observatie werd uitgewezen dat hij een belangrijke rol speelde bij de computerfraude. Na een inval in zijn woning werd een laptop ingenomen, die bleek te zijn gebruikt voor de phishing.

  Man vroeg vrijspraak

  De man ontkende enige betrokkenheid bij de fraudezaak en vroeg om vrijspraak. Zijn advocaat wees naar de omstandigheden van zijn client. Hij legde de nadruk op de slechte economische situatie in Nigeria die hij is ontvlucht en de moeilijke situatie waarin hij zich nu als illegale vreemdeling in Nederland bevindt.

  Drie jaar cel

  De rechtbank achtte de man schuldig en veroordeelde hem tot drie jaar celstraf. De reden voor deze zware straf is dat de oplichter een groot vertrouwen heeft geschonden: 'Door het stelen van de vertrouwelijke informatie door verdachte kan het vertrouwen in dienstverlening via het internet in ernstige mate worden ondermijnd', aldus het vonnis.

  Cybercrime in Nederland

  Kort geleden bleek dat Nederland hoog op de lijst staat van cybercriminelen die, onder andere via phishing, fraudegevoelige informatie verzamelen. Wereldwijd staat Nederland op de derde plaats van cybercriminaliteit wereldwijd, na China en de VS.

  Bron: rtlnieuws.nl (15-05-2015)

  Afbeelding: Shutterstock

  Gerelateerd

 • Ook interessant