Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Maatregelen tegen fraude met cadeaukaarten

    Maatregelen tegen fraude met cadeaukaarten

    De cadeaukaartenbranche neemt maatregelen om fraude met cadeaukaarten te voorkomen. Winkeliers worden geadviseerd alleen nog bestedingen met de cadeaukaarten toe te staan aan consumenten die de kaart daadwerkelijk kunnen tonen. Kaarteigenaren die hun saldo willen controleren moeten daarnaast een pincode invoeren.

    De BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) kwam tot deze stappen na berichten over mogelijk gesjoemel met cadeaukaarten. De fraude kan gepleegd worden via het nummer dat op de kaart staat. Dit kan afgelezen worden zonder dat de kaart daadwerkelijk gekocht wordt. Via een speciale app kan het tegoed worden gebruikt.

    Onderzoek

    Uit een onderzoek van het televisieprogramma Kassa bleek dat van de twaalf onderzochte cadeaukaarten het bij elf mogelijk was te betalen met het saldo van iemand anders. Het gaat om de VVV Cadeaukaart, de Boekenbon, de Hema cadeaukaart, de Nationale Bioscoopbon, de Fashioncheque, de YourGift Card, RestaurantCadeau, Beauty & Parfum cadeau, de Prénetal Cadeaukaart, de Intertoys cadeaukaart en Huis & Tuin cadeau.

    Technische aanpassingen

    De BVCNL steekt nu een stokje voor deze praktijk, door winkeliers te vragen de 'kaarten-apps' en de zelfgemaakte foto's niet te accepteren als betaalmiddel Ook zouden leden technische aanpassingen door moeten voeren op hun eigen website zodat kaarteigenaren die hun saldo willen controleren gebruik moeten maken van een pincode.

    Bron: ANP

  • Ook interessant