Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zwarte lijst frauderende oud-winkelmedewerkers effectief

  Zwarte lijst frauderende oud-winkelmedewerkers effectief

  Winkeliers waarschuwen elkaar vaker voor sjoemelende en stelende medewerkers. Vorig jaar zijn 457 mensen in het zogeheten Waarschuwingsregister van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel gezet. Middenstanders kunnen daar controleren of hun sollicitanten bij anderen al eens in de fout zijn gegaan.

  In 2017 waren 350 mensen in het register gezet. Het is de eerste toename in ongeveer vijf jaar tijd. De stijging komt volgens de stichting doordat meer bedrijven het systeem zijn gaan gebruiken. Bovendien heeft de stichting meer contact met bestaande gebruikers van het register. 'Hoe actiever het systeem wordt gebruikt, des te efficiƫnter de aanpak van interne fraude is', aldus de stichting.

  Aantal checks ligt flink hoger 

  De aangesloten bedrijven hebben vorig jaar ruim 423.000 keer in het register gekeken, om het verleden van een sollicitant te checken. In 595 gevallen bleek dat de sollicitant in het register stond en dus hoogstwaarschijnlijk al eens in de fout was gegaan. Zowel het aantal checks als het aantal treffers ligt flink hoger dan in voorgaande jaren. De Stichting Fraude Aanpak Detailhandel wordt naar eigen zeggen ook steeds vaker benaderd door mensen die willen weten of ze in het register staan.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant