Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Meer frauderend winkelpersoneel geregistreerd

  Meer frauderend winkelpersoneel geregistreerd

  De gezamenlijke aanpak door winkeliers van interne fraude werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Op dit moment zijn 1826 fraudeurs opgenomen in het waarschuwingsregister dat de stichting beheert. Nog nooit waren er zoveel registraties.

  Vorig jaar werden 543 fraudeurs via het register van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) herkend. Toen werden ongeveer 380.000 sollicitanten gescreend via het register. Dat waren er in 2012 nog maar 114.000.

  Schade van 190 miljoen euro

  Interne fraude kost winkeliers jaarlijks ongeveer 190 miljoen euro. Het gaat niet alleen om diefstal van goederen maar bijvoorbeeld ook om manipulatie met kassabonnetjes en stelen uit de kassa. Om dat tegen te gaan zijn er onder meer kassacontrolesystemen en al dan niet aangekondigde controles bij de personeelsuitgang.

  Stelende jongeren

  Enkele jaren geleden was de trend volgens de FAD dat jongeren die nieuw zijn op de arbeidsmarkt populaire artikelen zoals sportschoenen, cosmetica en elektronica stalen. Het komt zelfs voor dat jongeren solliciteren bij een winkelier louter en alleen met de bedoeling om direct na indiensttreding diefstallen te plegen.

  Dinsdag wordt het jaarverslag van de stichting aangeboden aan minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

  Bron: ANP

 • Ook interessant