Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internetoplichter Dennis H.

  Dennis H. opgepakt in België

  De Belgische federale politie heeft maandagavond 5 juli 2010 de lang gezochte internetoplichter Dennis H. opgepakt in een Brussels internetcafé. H. is in Nederland al twee keer veroordeeld voor internetoplichting en maakte honderden slachtoffers.

  Aanhoudingsbevel

  Sinds zijn laatste veroordeling, die bij verstek plaatsvond, was hij voor de Nederlandse politie spoorloos. Tegen H. liep een Europees aanhoudingsbevel van de Nederlandse justitie. Na zijn aanhouding werd hij ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. H. zal op basis van het Europees aanhoudingsbevel op termijn uitgeleverd worden aan de Nederlandse autoriteiten om zijn gevangenisstraf uit te zitten.

  Werkterrein verplaatst

  Om onder zijn gevangenisstraf uit te komen week H. uit naar België. Maar zoals een rasechte oplichter betaamt is het lastig op het rechte pad te blijven. Ook in België kon hij het niet laten; met zijn oude bekende trucs heeft hij in korte tijd eveneens vele Belgen gedupeerd. De lokale politie van Zaventem (B) voert met steun van de Federal Computer Crime Unit een onderzoek tegen hem.

  Trucs

  De bekende oplichter licht zijn slachtoffers op via koopjessites en hanteert altijd dezelfde werkwijze. Hij biedt onbestaande voorwerpen, zoals concerttickets of spelconsoles, te koop aan op websites. Nadat de gedupeerde betaalt voor zijn goederen, verdwijnt de oplichter met de noorderzon en blijven de slachtoffers met lege handen achter. Om zelf uit de mazen van het gerecht te blijven, maakte H. gebruik van katvangers. De oplichter rekruteerde zijn tussenpersonen via advertenties op het internet en gebruikte de naam en bankgegevens van deze mensen om nieuwe advertenties te plaatsen en zo internetgebruikers op te lichten. Zodra de oplichting aan het licht kwam, schakelde hij over naar een volgende katvanger.

 • Ook interessant