Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internetoplichter aangehouden

  De recherche van het district Eemland noord heeft op 18 januari een 24-jarige inwoner van Soest aangehouden omdat hij in het gehele land een aanzienlijk aantal mensen had gedupeerd door middel van internetoplichting.

  In augustus van vorig jaar ontving de recherche een eerste schrijven van een politiekorps dat de Soester zich had schuldig gemaakt aan internetoplichting bij een bewoner in hun regio. Het ging hierbij om een spelcomputer die door de verdachte op internet was aangeboden maar die na betaling door de geïnteresseerde koper nooit geleverd werd. Tijdens het daaropvolgende onderzoek bleek de rechercheurs dat de Soester het niet bij één oplichting had gehouden, maar inmiddels een groot aantal slachtoffers had gemaakt.

  Uit maar liefs acht verschillende politieregio’s kwamen de aangiften binnen bij de politie in Eemland Noord die het onderzoek tegen deze verdachte uitvoerde. Uiteindelijk leidde dit tot 15 aangiften tegen de verdachte waarbij het in de meeste gevallen ging om oplichting door middel van toegezegde spelcomputers als playstations en wii-consoles. In enkele gevallen ging het om een MP3-speler en een mobiele telefoon. De werkwijze was in alle gevallen identiek. De apparatuur werd te koop aangeboden op een internetsite maar, na ontvangst van de betaling, niet geleverd.

  De verdachte bekende de oplichtingen te hebben gepleegd en heeft inmiddels een groot aantal gedupeerden terugbetaald. De recherche sluit echter niet uit dat er nog een aantal gedupeerden zijn die geen aangifte hebben gedaan van de oplichting.

  Justitie besloot de verdachte in afwachting van de zitting, naar huis te sturen. De politie zet het onderzoek voort en maakt proces-verbaal tegen de Soester op.

  Bron: Politie

 • Ook interessant