Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • ING wéér door het stof om witwassen

    ING wéér door het stof om witwassen

    ING is op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering andermaal door het stof gegaan om de megaboete die de bank moest betalen vanwege de witwaskwestie. In september betaalde ING 775 miljoen euro omdat het financiële concern tekortschoot bij de bestrijding van witwaspraktijken door klanten.

    Bestuurders van ING hebben tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dan ook geen decharge gekregen. Aandeelhouders toonden zich bijzonder ontevreden over de schikking van 775 miljoen euro in verband met de witwasaffaire. Daarmee kreeg het bestuur van de bank een stevige tik op de vingers. Het niet verlenen van decharge aan een bestuur komt maar zelden voor.

    Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet verantwoordelijk te houden voor alles wat er gebeurd is in het voorbije jaar. Aandeelhouders van ING stemden echter in meerderheid tegen decharge. Daardoor kan nog een juridische zaak door ING tegen bestuurders voor aansprakelijkheid aangespannen worden.

    Voorzitter: 'teleurstellend jaar'

    Volgens Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, was 2018 'in veel opzichten een teleurstellend jaar'. In recente gesprekken met grote aandeelhouders van ING klonk dezelfde teleurstelling door, erkende Wijers. Hij refereerde ook nog kort aan de ophef over de voorgestelde salarisverhoging voor topman Ralph Hamers vorig jaar, die uiteindelijk niet doorging.

    ING kreeg wel de handen op elkaar voor de benoeming van de nieuwe financieel directeur. Tanate Phutrakul neemt daarmee definitief het stokje over van Koos Timmermans, die in de nasleep van de witwasaffaire vertrok.

    Hamers zelf wees vervolgens op de vele inspanningen van ING om witwassen tegen te gaan. In het kader van een verbeterprogramma, dat tot 2020 loopt, zijn volgens hem honderden miljoenen euro’s besteed aan bestrijding van witwassen. Het geld ging onder meer naar 2500 fulltimemedewerkers en technologie om onregelmatigheden op te sporen.

    Bank 'wil op eigen kracht groeien' 

    Ook het recente nieuws dat ING interesse zou hebben in de Duitse branchegenoot Commerzbank riep vragen op. Onder andere bij Paul Koster, directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), leven zorgen over zo'n megafusie. Hamers ging niet specifiek in op de vraag of er inderdaad plannen voor een fusie in Duitsland zijn, maar zei dat de bank voornamelijk op eigen kracht wil groeien. Eventuele overnames van branchegenoten doet ING wel in markten waar sprake is van consolidatie. Wijers haakte daarop in door te verklaren dat ING niet wil speculeren over mediaberichten over overnames.

    Bron: ANP

  • Ook interessant