Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ING heeft twee jaar nodig voor nieuw antiwitwasbeleid

  ING heeft twee jaar nodig voor nieuw antiwitwasbeleid

  ING heeft nog bijna twee jaar nodig om het nieuwe antiwitwasbeleid in te voeren. Deze tijdspanne heeft de bank afgesproken met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zei risicodirecteur Steven van Rijswijk tijdens een beleggersdag.

  ING moet uiterlijk eind 2020 alle verdachte dossiers hebben doorgespit en daarnaast de nodige wijzigingen in de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. De bank zelf streeft er naar om de klantendossiers al eind dit jaar op orde te hebben. De structurele wijzigingen in de bedrijfsvoering nemen meer tijd in beslag, lichtte de top van het financiële concern toe. Volgens topman Ralph Hamers investeert ING honderden miljoenen euro's om het antiwitwasbeleid naar een hoger niveau te tillen.

  Lees ook: Aangifte tegen top ING in verband met witwaskwestie

  Nieuwe werknemers moeten toezicht verscherpen

  De grootste Nederlandse bank wil het toezicht verscherpen door ook meer mensen aan te nemen. Momenteel werken volgens de bank 2500 medewerkers van ING op enig vlak aan het antiwitwasbeleid. Daarnaast richt ING twee comités op voor de dochterondernemingen. Het eerste zal een coördinerende rol hebben en zorgt voor een overzicht van alle antiwitwasactiviteiten. Het tweede comité houdt zich uitsluitend bezig met het klantenbestand; specifiek met het aannemen van nieuwe klanten en het uitsluiten van verdachte klanten. Ook worden er nieuwe digitale instrumenten ontwikkeld om bijvoorbeeld eventuele verdachte transacties snel te signaleren.

  Lees ook: 'Oplichters konden ongestoord geld ontvangen via ING'

  ING kijkt verder dan alleen controles, zegt Van Rijswijk. 'Je kunt het perfecte beleid hebben maar als mensen het vervolgens niet toepassen, heb je er niks aan.' Daarom is de juiste instelling van medewerkers een van de belangrijkste pijlers van het nieuwe antiwitwasplan. Zo nam ING onlangs psychologen aan die gaan onderzoeken naar risicovolle gedragspatronen onder ING-medewerkers.

  Bron: ANP

 • Ook interessant