Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • IBAN weer onderwerp van phishingmails

  IBAN weer onderwerp van phishingmails

  Oplichters maken dankbaar gebruik van de invoering van het langere internationale rekeningnummer IBAN. Er zijn de afgelopen dagen weer diverse misleidende e-mails opgedoken die hierover gaan.

  ING

  Twee mails uit naam van ING komen zeer professioneel over. Het logo van de bank is te zien en de lay-out komt overeen met de huisstijl van ING. Toch kunt u bij de eerste mail al bij het onderwerp zien dat dit een phishingmail is. Daar staat namelijk een spelfout in. 'Over op IBAN, wat betekend dit voor u?'. Het werkwoord betekenen schrijven we in deze context echt met een 't'.

  Beide mails stellen dat de bank bezig is met het overzetten van rekeninghouders naar het nieuwe betaalsysteem. Bij het ene bericht is een link te vinden die u helpt over te stappen op het nieuwe nummer, bij het andere bericht staat een knop om uw account te bevestigen. Negeer deze links!

  IBAN/SEPA

  Een andere mail is verstuurd uit naam van IBAN/SEPA. In het bericht, waarbij het IBAN-logo wordt misbruikt, staat dat de ontvanger gratis kan overstappen. Vanaf 1 maart moet er € 19,50 worden betaald voor een nieuwe betaalpas met het IBAN-nummer. Om de nieuwe pas te bestellen moet er worden geklikt op een link. Ook hier geldt: negeer de link!

  Advies

  Als u in dit soort mails wel op de link drukt, krijgen oplichters mogelijk via phishing uw persoonlijke gegevens in handen of komt u terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Onthou dat officiële instanties nooit via de mail naar persoonlijke informatie vragen.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Voorbeelden:

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant