Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verwacht jij een pakketje? Pas op voor valse e-mails uit naam van PostNL

  Verwacht jij een pakketje? Pas op voor valse e-mails uit naam van PostNL

  Gehaaide - maar ook wat minder snuggere - oplichters verstuurden afgelopen dagen diverse e-mails uit naam van PostNL. In deze phishing-mails vragen ze om een adresbevestiging na een mislukte afleverpoging. Er zou zogenaamd niemand thuis zijn geweest om voor het pakketje te tekenen, maar de afzender is eigenlijk uit op jouw persoonlijke gegevens. 

  Bij een blik op één van de valse mails komen de rode vlaggen je direct tegemoet. Grammaticale fouten, een slordige vormgeving en een wel héél bijzonder mailadres van de afzender. Als kers op de taart kan de ontvanger zich afmelden voor de e-mails via een adres in Las Vegas, Amerika. Het moet toch even gezegd worden: dit is niet hun slimste zet. 

  Diverse phishing-mails in omloop

  Hoewel deze mail mail overduidelijk phishing is, waarschuwen we voor de zekerheid tóch even. Momenteel hebben oplichters namelijk hun handen vol aan deze e-mail campagne uit naam van PostNL. Sommige mensen ontvingen zelfs de afgelopen dagen meerdere verschillende e-mails. En één van die mails lijkt - ondanks de enorme taalfouten - 'iets' geloofwaardiger. Zo komt de opbouw bijvoorbeeld overeen met de huisstijl van PostNL. Opletten dus! 

  Er zijn meerdere valse mails in omloop
  info
  clockOval 6 13 sep 2022, 12:36

  Volledige tekst van een valse e-mail

  BEZORGING MISLUKT

  Hello,

  We konden uw pakket met bezorger, omdat er niemand aanwezig was om voor de bezorging te tekenen

  We informeren hierbij dat we een adres bevestiging nodig hebben om de pallet bevestiging opnieuw te bevestigen.

  HIER CONTROLEREN

  Kind regards,

  Mijn PostNL Zakelijk Site Guest User 

  E-mail blokkeren en verwijderen

  PostNL is inmiddels op de hoogte van deze valse e-mails. De bezorgdienst waarschuwt mensen dan ook via Twitter om de afzender te blokkeren, niet op de ingevoegde links te klikken en de e-mails direct te verwijderen. 

  Hoe herken je een phishing-mail van PostNL?

  Waar de ene valse e-mail direct opvalt, kan de andere héél geloofwaardig lijken. Voor je het weet gaan oplichters met je gegevens aan de haal. Twijfel je? PostNL houdt een overzicht bij waarop je kan checken of er valse mails in omloop zijn. Daarnaast kan je altijd even contact opnemen met de klantenservice.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant