Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Grondstofgiganten onder de loep na smeergeldaffaire

  Grondstofgiganten onder de loep na smeergeldaffaire

  Grondstofbedrijven als Trafigura, Glencore en Vitol, een Nederlandse handelsonderneming worden verdacht van betrokkenheid bij het omkopen van werknemers van staatsoliebedrijf Petrobras. Ook de Amerikaanse autoriteiten nemen nu de handel en wandel van 's werelds grootste grondstoffenhandelaren in Brazilië onder de loep.

  Openbaar aanklagers in Brazilië openden in december al een onderzoek naar de vermeende corruptie. Justitie in het Zuid-Amerikaanse land heeft ten minste zeven voormalige werknemers van Petrobras in het vizier. Zij hebben mogelijk voor 31 miljoen dollar aan steekpenningen aangenomen van tussenpersonen van de grondstoffenconcerns, in ruil voor gunstige contracten bij het oliebedrijf. De smeergeldaffaire is onderdeel van het grotere omkoopschandaal dat bekendstaat als Lava Jato, Portugees voor autowasserij.

  Volgens de hoofdonderzoeker van het Braziliaanse onderzoek mengen de Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI en het ministerie van Justitie zich nu ook in de zaak omdat bepaalde malversaties in Texas zouden hebben plaatsgehad. Vitol en Glencore zeiden eerder mee te werken met het onderzoek. Trafigura stelt dat het bestuur nooit weet heeft gehad van enige omkooppraktijken.

  Bron: ANP

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant