Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Steve Bannon, oud-adviseur van president Trump, opgepakt wegens oplichting honderdduizenden donateurs

  Steve Bannon, oud-adviseur van president Trump, opgepakt wegens oplichting honderdduizenden donateurs

  De Amerikaanse autoriteiten hebben voormalig Trump-adviseur Steve Bannon opgepakt. De autoriteiten melden dat hij met drie anderen is aangehouden vanwege een fraudezaak. Bannon wordt later op de dag voorgeleid in New York.

  Bannon gold voorheen als een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump. Ook stond hij aan het hoofd van de rechtse nieuwssite Breitbart News.

  Bannon wordt nu in verband gebracht met het oplichten van honderdduizenden mensen via de crowdfundingsactie We Build the Wall ('Wij bouwen de muur'), om geld op te halen voor de bouw van een veelbesproken muur aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten. Bannon en anderen hielden donateurs voor een belangrijke smokkelroute vanuit Mexico te willen afsluiten.

  25 miljoen dollar

  Die crowdfundingsactie, die via internet liep, leverde volgens de autoriteiten zo'n 25 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) op. Geldschieters kregen te horen dat al hun donaties besteed zouden worden aan de bouw van de muur. Er zou onder meer zijn toegezegd dat We Build the Wall-oprichter Brian Kolfage 'geen cent zou ontvangen', terwijl hij volgens de autoriteiten in de praktijk grote bedragen achteroverdrukte om zijn 'weelderige levensstijl' te financieren.

  Nepfacturen en verduistering van forse bedragen

  Justitie verwijt de verdachten dat ze forse bedragen in eigen zak hebben gestoken. Er zouden ook nepfacturen zijn opgesteld om de fraude te verhullen. Bannon zou via een aan hem gelieerde organisatie een miljoen dollar hebben ontvangen, dat deels is gebruikt voor persoonlijke uitgaven.

  'Deze zaak zou een waarschuwend voorbeeld moeten zijn voor andere fraudeurs. Niemand staat boven de wet, zelfs niet als het gaat om een invalide oorlogsveteraan of een politiek strateeg die miljonair is', zei een van de onderzoekers in een verklaring.

  Bron: ANP

 • Ook interessant