Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Gedupeerd ondanks controle op betrouwbaarheid bij de KvK

    Gedupeerd ondanks controle op betrouwbaarheid bij de KvK

    Een meerderheid van bijna 25.000 respondenten gelooft dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) iets zegt over de betrouwbaarheid van een ondernemer of bedrijf. Toch zeggen 878 mensen uit deze groep in de afgelopen 3 jaar gedupeerd te zijn door een bedrijf dat zij vooraf in dit register hadden gecheckt. De KvK controleert namelijk niet alle gegevens die een bedrijf opgeeft. 95 procent zou graag zien dat de KvK meer informatie geeft, of de opgegeven informatie wél controleert.

    De helft van de bijna 25.000 respondenten controleert altijd eerst de betrouwbaarheid van een ondernemer of bedrijf, wanneer ze voor het eerst ermee te maken hebben. Nog eens 40 procent doet dat alleen in specifieke gevallen - vooral wanneer het om een hoog bedrag gaat (62% doet dat). 54 procent doet een check wanneer ze iets niet vertrouwen, bijvoorbeeld vanwege een rare manier van handelen, of wanneer de website er onprofessioneel uitziet. Voor een even grote groep vormt een onbekende naam aanleiding voor controle.

    Kwart controleert betrouwbaarheid via KvK

    In totaal doet 9 op de 10 mensen dus wel eens een betrouwbaarheidscheck. Hoe pakken zij dat aan? Rondvragen in eigen netwerk of omgeving gebeurt het meest: 63 procent doet dat. Nog eens 58 procent raadpleegt Google. 41 procent gaat uit van recensies en keurmerken op de site van het bedrijf zelf – 31 procent checkt het keurmerk (ook) via de instantie waarbij een bedrijf zegt aangesloten te zijn. Een kwart voert een controle uit bij de Kamer van Koophandel: het ondernemersregister.

    Wie wil weten of een ondernemer of bedrijf betrouwbaar is, kijkt bij de Kamer van Koophandel vooral (92%) of het bedrijf überhaupt staat ingeschreven. Daarnaast wordt gekeken of het adres klopt (60%), wie de eigenaar is (59%) en hoe lang het bedrijf bestaat (56%). 43 procent controleert 'of ze vreemde dingen zien'.

    Meerderheid hecht waarde aan KvK-inschrijving

    Hoeveel zeggen de gegevens die mensen bij de KvK nagaan over de betrouwbaarheid van een bedrijf? Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel hen wat zegt over de betrouwbaarheid van een bedrijf. De gegevens zijn echter wat een bedrijf zélf heeft opgegeven. Of een bedrijf bijvoorbeeld het adres naar waarheid opgeeft, dat controleert de KvK niet. Het komt dan ook voor dat mensen, als consument of als ondernemer, worden gedupeerd door een bedrijf dat ze vooraf bij de KvK hadden gecontroleerd. In de afgelopen 3 jaar is dat 878 mensen uit het panel overkomen.

    95 procent wil meer kunnen controleren bij KvK

    56 procent van de mensen die bedrijven controleren bij de KvK zou graag willen weten of de KvK de ingevulde gegevens heeft gecontroleerd – informatie die de KvK nu niet geeft. In totaal is slechts 5 procent tevreden met de gegevens die de KvK verstrekt; de overige 95 procent zou graag méér na kunnen gaan via de organisatie. Naast informatie over in hoeverre de KvK ingevulde gegevens heeft gecontroleerd, willen mensen vooral (69%) weten of een eigenaar eerder bij faillissementen betrokken is geweest, en of deze überhaupt meer bedrijven op naam heeft of had staan (48%). Ook of het btw-nummer niet is ingetrokken door de Belastingdienst (49%), en informatie over de kredietwaardigheid van het bedrijf (47%) staan hoog op de verlanglijst van mensen die het register wel eens raadplegen. 39 procent wil weten of het adres van het bedrijf geen ongewone plek is – bijvoorbeeld een gevangenis.

    'Inschrijving bij KvK zegt niets'

    Wie de KvK niet raadpleegt voor een betrouwbaarheidscheck, doet dat in 31 procent van de gevallen omdat het ze niets zegt of een bedrijf is ingeschreven bij de KvK. 19 procent geeft aan niet te weten hoe je een bedrijf bij de KvK controleert. Eenzelfde groep controleert op andere manieren, en 'dat zegt ze genoeg'.

    Over dit onderzoek

    Aan dit onderzoek deden 24.964 respondenten van het Radar Testpanel mee: een consumentenpanel van meer dan 100.000 mensen die via online vragenlijsten hun ervaringen en meningen laten tellen. Wil je ook deelnemen aan deze onderzoeken? Je kunt (gratis) lid worden van het panel, inschrijven doe je via deze vragenlijst.

  • Ook interessant