Meerdere museumgangers zijn opgelicht via een website die er precies zo uitzag als de website van het Van Gogh Museum, meldt Het Parool. Ze dachten daar een toegangskaartje te kopen, maar werden daarentegen bestolen van hun creditcardgegevens.
De slachtoffers zijn via Google op de valse Van Gogh-website terechtgekomen. Zo stond de Engelstalige pagina bovenaan de zoekresultaten van Google. Deze steeds populairdere vorm van cybercrime heet malvertising en is recent nog ingezet voor een kwaadaardige Facebook-advertentie.
Valstrik
De criminelen hadden de officiële ticketverkooppagina van het Van Gogh Museum exact nagebouwd. Zodra slachtoffers kaarten wilden kopen voor het museum, hoefde ze niets af te rekenen. Wel moesten ze hun creditcardgegevens invullen. Dit wekte argwaan op bij Museumkaarthouder Ria Jaarsma (85). “Normaal hoef je dan geen creditcardgegevens in te vullen. Maar ik wilde er zo graag heen: vooruit dan maar, dacht ik”, wordt het slachtoffer geciteerd door Het Parool.
Toen Jaarsma later die middag een kijkje nam op de officiële website van het Van Gogh Museum, bleek dat er op die website geen kaarten meer beschikbaar waren. “Foute boel, dacht ik, maar ik heb er verder niet meer over nagedacht.” Een ander slachtoffer zag op haar online ticket de datum ‘28 april 2017’ staan.
Bericht van de bank
Ria Jaarsma en Jessie kregen na de aanschaf van hun neptickets bericht van de bank. Hun creditcards waren geblokkeerd, omdat ze slachtoffer waren geworden van oplichting. Ze bleken op de valse website ‘vangoghshop.pro’ te zijn geweest, in plaats van op de echte website van het Van Gogh Museum. De nepwebsite dook begin april op en is intussen uit de lucht.
Vijftig meldingen
In totaal heeft het museum zeker vijftig meldingen ontvangen, van zowel gedupeerden als mensen die de site voorbij zagen komen en het niet vertrouwden. “Elke melding hebben we aan de politie doorgegeven,” zegt woordvoerder Gideon Querido van Frank, “maar ook aan Google”. Bovendien staat er een oproep op de website van het museum: ‘Boek je tickets alleen op tickets.vangoghmuseum.nl’.
Foto: Jan Kees Steenman