Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Justitie haalt nepsite die mondkapjes verkocht offline

  Justitie haalt nepsite die mondkapjes verkocht offline

  Justitie heeft een website uit de lucht laten halen waarop oplichters deden alsof ze mondkapjes verkochten. Daarbij werden de gegevens van een groothandel in Noord-Nederland gebruikt, dat bedrijf heeft er echter niets te maken. De groothandel heeft aangifte gedaan.

  De website liep via de Verenigde Staten, de webhoster daar heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie de site offline gehaald. Politie en OM zijn een onderzoek gestart naar de daders achter deze oplichtingswebsite.

  De zaak kwam aan het rollen nadat een vrouw uit Hongkong voor 28.000 euro mondkapjes had besteld. Zij heeft aangifte gedaan van oplichting. Waarschijnlijk zijn er meer slachtoffers.

  Corona-gerelateerde oplichtingspraktijken

  Wereldwijd merkt het OM een toename in corona-gerelateerde online oplichtingspraktijken, zoals phishing naar bankgegevens van 'banken' die 'bacterievrije bankpassen leveren', nepberichten over het besmettelijke virus met daarin verstopt malware en e-mails met foute 'thuiswerklinkjes'. Het OM liet woensdag weten extra streng op te treden tegen mensen die de crisis gebruiken voor strafbare praktijken.

  Bron: ANP

 • Ook interessant