De wegens fraude veroordeelde Tolunay Aras, die nu als Emir Aras door het leven gaat, moet een ex-werkneemster van het bedrijf StatEmpire een ontslagvergoeding betalen van 64.000 euro, hoewel de 47-jarige werkneemster er maar anderhalve maand werkte. De wettelijke proefperiode ontbrak en een handtekening onder een contract waarin die wél stond, zou zijn vervalst, zo oordeelde de Rotterdamse kortgedingrechter.
Aras werd al eerder door Opgelicht?! op de korrel genomen toen hij een vervalste huurcontracten verkocht met zijn bedrijfje Adressa.nl. In 2018 werd hij veroordeeld tot anderhalf jaar cel: meer dan het OM had geëist. Aras had toen al een veroordeling op zijn naam staan nadat hij zijn Thaise restaurant in Den Haag in brand had gestoken om zo de verzekerinspenningen op te strijken.
Na zijn laatste vrijlating ging Aras door met schimmige websites als mijnurgentie.nl, waarin hij bemiddelde bij urgentieaanvragen voor woningzoekenden. Ook hierdoor kwam hij weer bij Opgelicht?! in beeld.
Valse namen
In het arbeidsgeschil dat StatEmpire uitvocht, kwam een WhatsAppje naar boven drijven dat Aras schreef aan de werkneemster. Hij schrijft: 'Ja we doen dan 6 januari t/m 28 februari Statempire, en dan vf. 1 maart Arazov'. Arazov is een alias van Tolunay/Emir Aras die Opgelicht?! al in eerdere onderzoeken tegenkwam, net als de naam Shakira.
Dwangsom ACM
De bemiddelingssites van Aras, zoals mijnverklaring.nl (aanvraag VOG), mijnonlineloket (overheidsdiensten) en socialepremie.nl (aanvragen uitkering) kloppen allemaal geld uit de zak van consumenten omdat zij (vaak kostenloos of tegen een laag bedrag) de aanvragen heel makkelijk zelf kunnen regelen. Aras gaf hen de indruk dat het sites van de gemeente of overheid waren. Ook waren de kosten en voordelen onduidelijk.
Dat schoot de Autoriteit Consument en Markt in het verkeerde keelgat. Zij legden StatEmpire destijds een dwangsom op van 15.000 euro per week als ze niet zouden stoppen. Ook werden over zijn websites kamervragen gesteld.
Kassa en BOOS
Tolunay/Emir kon zich ook meermalen verheugen in de warme aandacht van Tim Hofman in zijn onlineprogramma BOOS. En ook de programmamakers van Kassa besteedden aandacht aan de zaak.
Tolunay/Emir Aras noemt zichzelf jurist. Dat mag, want het is een onbeschermde titel. Maar welke rechtenstudies hij gevolgd heeft, is onduidelijk: hij heeft ze van zijn LinkedIn-account verwijderd. Dat jurist Aras verzuimde de proeftijd in een contract te vermelden, kost hem nu dus 64 mille. Het bedrijf overweegt een hoger beroep.
Reactie Tolunay / Emir Aras
'Naar aanleiding van de problemen rondom de website's en de ontstane ophef hierover in verschillende televisieprogramma's heeft het bestuur van StatEmpire besloten om een nieuwe operationeel manager aan te nemen zodat deze de problemen op kan lossen, en bedrijfsprocessen kan verbeteren zodat er geen nieuwe klachten meer hoeven te ontstaan en het bedrijf haar diensten kan blijven aanbieden.
Deze samenwerking heeft (helaas) niet geresulteerd in verbetering(en), en is er een conflict ontstaan tussen de jurist van het bedrijf, en de nieuwe manager. Na enkele pogingen vanuit zijde van het bestuur om het conflict op te lossen, is (helaas) besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen in de proeftijd.
Het bedrijf heeft geen valsheid in geschrifte gepleegd en is dit enkel een bewering vanuit zijde van de oud-medewerkster, tijdens de zitting is daarom niet te veel uitgeweken over dit onderwerp en heeft StatEmpire aangegeven dat de door medewerkster getekende arbeidsovereenkomst niet de gemaakte afspraken bevat en daarom als nietig mocht worden beschouwd. Ook had deze medewerkster reeds een (langslepend) conflict met haar vorige werkgever waarop zij reeds zelf ontslag had genomen voordat zij kwam werken bij StatEmpire. Hierdoor voelde StatEmpire er weinig voor om een hoge vergoeding te betalen bij het ontslag.
Wel zijn we het erover eens dat we de afspraken vooraf goed op papier hadden moeten zetten, en deze situatie moesten voorkomen. We zullen ons beraden over het hoger beroep.'