Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Adressa.nl

  Wij komen het vrijwel wekelijks tegen: oplichters en fraudeurs die onvindbaar zijn omdat ze zijn ingeschreven op adressen waar ze helemaal niet wonen. Wij duiken in de schimmige wereld van woonfraudeurs.

  Wij komen het vrijwel wekelijks tegen: oplichters en fraudeurs die onvindbaar zijn omdat ze zijn ingeschreven op adressen waar ze helemaal niet wonen. Wij duiken in de schimmige wereld van woonfraudeurs en ontdekken daar dat het krijgen van een vals adres maar een paar muisklikken kost, plus 300 euro.

  'Met 30+ locaties de grootste aanbieder van inschrijfadressen in Nederland'. Zo adverteert adressa.nl op haar website. Het enige wat je hoeft te doen is een formulier invullen op de site met je gegevens.

  Aanmelden is kinderspel

  Opgelicht?! neemt zelf de proef op de som. Wij vullen een valse naam in en een BSN-nummer dat veel te lang is. Ondanks dit krijgen we meteen antwoord: 'Een onafhankelijke kredietbeoordelaar heeft uw gegevens goedgekeurd. Wij bieden u een inschrijfadres aan met registratie in de Gemeentelijke Basis Administratie en de Basisregistratie Personen. Indien u akkoord bent met de voorwaarden zal ik binnen vijf werkdagen de huurovereenkomst leveren waarmee u zich kunt inschrijven.'

  Wat je vervolgens krijgt als je betaalt, is een huurovereenkomst voor een bepaalde woning in de gemeente waar je je wilt inschrijven. Soms zelfs inclusief een verhuurdersverklaring.

  Illegaal

  Iedereen die in een half jaar minimaal vier maanden in Nederland verblijft, moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Het is bij wet verboden om je in te schrijven op een woonadres waar je niet woont. Wat adressa.nl doet, 'inschrijfadressen' voor registratie in de BRP verkopen, mag dus niet.

  Wij krijgen meerdere klachten uit met name de grote steden: Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Maar ook gemeentes als Alphen aan den Rijn en Zevenaar melden dat klanten zich proberen in te schrijven met valse huurcontracten die voor een paar honderd euro gekocht zijn. Ook deze klanten zijn strafbaar. Zij kunnen een boete krijgen.

  Redenen

  De redenen waarom personen zich wenden tot adressa.nl lopen uiteen. Natuurlijk zijn er de fraudeurs. Personen die heel goed weten dat het verboden is je in te schrijven op een adres waar je niet woont. Zij doen dit toch omdat ze hiermee bijvoorbeeld uitkeringen kunnen aanvragen waar ze op basis van hun echte woning geen recht op hebben, of omdat ze hiermee onvindbaar blijven voor schuldeisers. Anderen maken gebruik van adressa.nl om bedrijven op een adres in te kunnen in te schrijven bij de KvK.

  Daarnaast is er een groep personen die zich niet bewust is dat het kopen van zo’n adres verboden is. Zij voelen zich genoodzaakt zich tot adressa.nl te wenden, omdat ze een adres nodig hebben. Soms omdat ze terugkomen in Nederland na een lange tijd, soms omdat ze zelf geen woning hebben maar bij kennissen verblijven en wel een adres willen om post op te ontvangen, etc. Een deel van deze mensen weet dat ze van Adressa alleen een papiertje krijgen waarmee ze zich kunnen gaan registreren. En een ander deel verwacht dat ze ook echt in de woning kunnen wonen en komen bedrogen uit als ze nooit een sleutel krijgen.

  Wat moet je wel doen

  Als je een adres nodig hebt voor registratie in de BRP, wend je dan als eerste tot de gemeente. Zij kunnen je helpen op een legale wijze aan een adres te komen. Zo kunnen gemeenten onder bepaalde voorwaarden een briefadres afgeven. Dit adres mag je ook gebruiken voor bijvoorbeeld het aanvragen van een bijstandsuitkering.

  Valsheid in geschrifte

  Adressa.nl is alleen telefonisch en per mail te bereiken. Het bezoekadres dat op de website vermeld staat is een kantoorpand in Den Haag. Als wij dit bezoeken, krijgen we te horen dat het bedrijf hier niet meer zit. Per mail laat Robert Wemekamp, klantadviseur van adressa.nl, weten dat het bedrijf niets verkeerds doet. 'Onze klanten kiezen er zelf voor om zich als woonachtig in te schrijven, dat is dus fraude.'

  Er is echter genoeg bewijs dat adressa.nl zelf fraude pleegt. Zo krijgen wij meerdere huurcontracten te zien die zijn gekocht via de website. De makelaars die als verhuurder genoemd worden in de contracten, hebben hier niets mee te maken. Zij zijn niet eens bevoegd deze adressen te verhuren want ze zijn geen eigenaar van de panden.  Daarnaast worden in de contracten namen van vertegenwoordigers van deze makelaarskantoren genoemd die, bij navraag, niet werkzaam blijken te zijn bij de makelaars. 

  Wat het meest opvalt aan de contracten is de handtekening van de verhuurder.

  Wij kunnen van minimaal vier contracten aantonen dat de handtekening van de zogenaamde verhuurder vervalst is. De handtekeningen zijn namelijk identiek, terwijl de namen van de handtekeningzetters verschillen en ook de bedrijven waar ze voor zouden werken, verschillen.

  Wie zit erachter?

  Als wij mailen naar [email protected] krijgen wij een mail terug van Robert Wemekamp vanaf het emailadres [email protected] Vanaf dit e-mailadres is ook naar klanten gemaild door Robert Paprocki. Paprocki is op papier de directeur van Akkoord BV, het bedrijf waaronder adressa.nl valt. Als we op het bedrijfsadres van Akkoord BV Paprocki noch Wemekamp te spreken krijgen, besluiten we adressa.nl te bellen. We krijgen een man aan de telefoon die zich Shikirov noemt, zogenaamd de boekhouder van het bedrijf.

  Meerdere klanten van Adressa kunnen ons bevestigen dat de stem van Shikirov dezelfde is als de van de persoon waarmee zij telefonisch contact hebben gehad. Bij die telefoongesprekken noemde die man zich Wemekamp of Paprocki. 

  Er wordt dus gelogen over de identiteit. Dit wordt in wetsartikel 326 omschreven als ‘het aannemen van een valse naam of hoedanigheid’, en dat is strafbaar.

  Kortom: Adressa maakt valse huurcontracten, verkoopt die met de belofte dat je je daarmee kunt registreren in de BRP en probeert -nu de deksel van de beerput is- haar klanten de schuld in de schoenen te schuiven. Uiteraard waren noch Paprocki, noch Wemekamp, noch Shikirov bereid om voor de camera te verschijnen.

  Nieuwe website

  De website adressa.nl is inmiddels offline. Het bedrijf gaat echter doodleuk door met de activiteiten via de website beterstede.nl.

 • Ook interessant