Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 6100 meldingen van identiteitsfraude in 2022

  6100 meldingen van identiteitsfraude in 2022

  Hoewel het aantal meldingen met 6100 licht is gedaald sinds vorig jaar (6400) is er nog steeds sprake van grootschalige identiteitsfraude. Als slachtoffer kan het je flink wat geld kosten, als iemand zich als jou voordoet. Dit blijkt uit het onderzoek van Radar waarin fraudeurs op naam van iemand anders een contract afsloten bij Energiedirect en het slachtoffer achterlieten met een fikse energierekening, schrijft Security.nl

  Afgelopen jaar melden ruim 6000 slachtoffers zich bij het Centrale Meldpunt voor Identiteitsfraude. In 1100 van de gevallen gaat het om ‘bestelling op naam’, waarbij gegevens van een persoon worden misbruikt voor bestelling bij organisaties. In 23 van de meldingen uit 2022 ging het om het frauduleus afsluiten van energiecontracten.

  Naar aanleiding van de uitzending van Radar werd de verantwoordelijke minister Adriaansens van Economische zaken, gevraagd om opheldering. "De gevraagde gegevens over fraude met identiteitsgegevens worden niet centraal verzameld, daarom ontbreken algemene cijfers. Fraudecasussen zijn ook vaak complex en kunnen tegelijk uit meerdere fenomenen bestaan (zoals kopie identiteitskaart misbruikt en/of nepprofiel aangemaakt en vervolgens bestelling op naam gedaan)", stelt Adriaansens. 

  Vergroten bewustzijn en preventieve maatregelen

  Het ‘vergroten van het bewustzijn van risico’s’ en ‘preventieve maatregelen’ zijn volgens Adriaansens de twee zaken waarop de meeste winst is te behalen om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van identiteitsfraude. Word je zelf slachtoffer van identiteitsfraude, dan kun je dit melden bij het CMI.

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant