Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: pas op met openbare wifi-netwerken op vakantie

  Politie: pas op met openbare wifi-netwerken op vakantie

  Met het oog op de zomervakantie heeft de politie van Amstelveen een belangrijke waarschuwing afgegeven aan vakantiegangers. Die worden namelijk opgeroepen om waakzaam te zijn bij het gebruik van openbare wifi-netwerken, zo meldt Security.nl. Want hoewel gratis wifi op vakantiebestemmingen verleidelijk kan zijn, blijft het risico van dataroof en identiteitsfraude op de loer liggen.

  Het lijkt zo aantrekkelijk: surfen op het web zonder je eigen databundel aan te spreken. Maar wees gewaarschuwd, want achter de schermen kunnen cybercriminelen als roofdieren op de loer liggen, klaar om je persoonlijke gegevens te bemachtigen. Deze sluwe hackers kunnen het signaal tussen jouw apparaat en het openbare wifi-netwerk onderscheppen en zo toegang krijgen tot jouw meest vertrouwelijke informatie. Denk aan identiteitsdiefstal en een kwaadaardige overname van je e-mail- en social media-accounts. 

  Gebruik je eigen databundel

  De Politie raadt dan ook met klem aan om je niet in de val te laten lokken. Ja, die openbare wifi is verleidelijk, maar veiligheid gaat voor. Overweeg het gebruik van je eigen databundel - het kan dan wel wat extra kosten, maar dat is niets vergeleken met de hoofdpijn van het moeten herstellen van gestolen gegevens. Voor degenen die extra bescherming willen: een Virtual Private Network (VPN) is je schild tegen digitale gevaren. Een VPN versleutelt je verbinding en legt een extra hindernis neer voor hackers die op de loer liggen.

  Pas je activiteiten aan

  Mocht je toch gebruik maken van openbare wifinetwerken, doe dan geen online activiteiten waarbij persoonlijke gegevens of inloggegevens nodig zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste moderne websites en apps tegenwoordig gebruik maken van beveiligde verbindingen om gegevensuitwisseling te beschermen. Dit is een cruciale stap om aanvallers te dwarsbomen die mogelijk proberen gevoelige informatie te onderscheppen. Bovendien speelt de invoering van HTTP Strict Transport Security (HSTS) een rol in het voorkomen van aanvallen via zogenaamde "rogue access points". Deze aanvallen kunnen gebruikers omleiden naar kwaadwillende websites, maar dankzij HSTS wordt deze dreiging aanzienlijk verminderd.

  Bescherm jezelf

  Wil je dus met een gerust hart internetten op vakantie wees dan waakzaam, neem voorzorgsmaatregelen en bescherm jezelf tegen de valstrikken van openbare wifi. Op die manier kun je gewoon gebruik maken van openbare WIFI op je vakantie. 

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant