Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudeonderzoek Utrecht levert miljoenen op

  Een onderzoek naar uitkerings- en andere fraude in enkele Utrechtse wijken heeft 3 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen opgeleverd.

  Daarnaast bespaart de gemeente nog eens anderhalf miljoen euro op uitkeringen en toeslagen die niet langer worden betaald. Utrecht verwacht dat het onderzoek uiteindelijk nog meer geld oplevert.

  Dat blijkt uit een verslag dat burgemeester en wethouders woensdag aan de raad hebben gestuurd. In de wijken Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland en rond de Amsterdamsestraatweg was al eerder zo'n onderzoek gedaan, maar de gemeente kreeg signalen dat een nieuwe controle nodig was.

  Het onderzoek Latus Spectare (breed kijken) is uitgevoerd door het interventieteam Midden-Nederland. In het team werken onder andere politie, gemeente, belastingdienst, uitkeringsinstanties en het Openbaar Ministerie samen. Het team controleerde 258 adressen en 244 ondernemingen. Daarnaast werden verschillende keren kentekens gecontroleerd. Er lopen nog onderzoeken naar vermogen in het buitenland.

  De gemeente heeft enkele bezochte panden direct gesloten omdat daar zaken niet in orde waren. Ook is een aantal gecontroleerde mensen aangemeld bij maatschappelijk werk.

  Bron: ANP

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant