Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudeonderzoek Utrecht levert 6 miljoen op

  Fraudeonderzoek Utrecht levert 6 miljoen op

  Een omvangrijk fraudeonderzoek in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft voor ruim 6 miljoen euro aan uitkeringsfraude, niet-betaalde boetes, belastingcorrecties en terugvorderingen opgeleverd.

  Het zogeheten Interventieteam Midden-Nederland kamde in 9 maanden tijd de wijk uit en controleerde bijna 400 bedrijven en ruim 600 woonadressen. Dat heeft de gemeente Utrecht dinsdag laten weten. In het kader van het onderzoek zijn ook kentekens van auto's gescand en illegalen opgespoord.

  Bovendien betrapte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die voor het eerst aan de gezamenlijke actie meedeed, 23 studenten die opgegeven hadden dat ze op kamers woonden terwijl ze thuiswonend waren. DUO controleerde 25 studenten. Het experiment is volgens de gemeente goed bevallen. DUO sluit naar verwachting nog dit jaar een convenant met Midden-Nederland af voor de controle op verstrekte studiebeurzen.

  Het team, waarin onder meer politie, justitie, gemeenten, belastingdienst en UWV samenwerken, controleerde in Kanaleneiland speciaal op zwart werk, woonfraude en afdracht van belastingen en premies. Het niet toekennen van 27 aangevraagde uitkeringen en het stopzetten van 50 uitkeringen hebben gemeente en Rijk samen ruim 4 miljoen euro opgeleverd.

  ANP

 • Ook interessant