Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude op de werkvloer neemt toe

  Fraude op de werkvloer neemt toe

  Bedrijven hadden vorig jaar meer last van criminaliteit door eigen medewerkers en ook waren er meer fraudegevallen. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt kwetsbaar: bedrijven proberen na een incident wel de schade te beperken maar doen te weinig aan preventie.

  Dat stelt onderzoeks- en adviesbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche donderdag. Het aantal mkb-bedrijven dat kampte met criminaliteit door eigen mensen groeide van 50 naar 60 procent.

  Meer fraudeHet bureau deed vorig jaar 1320 onderzoeken en dat is 5 procent meer dan in 2012. Ook is meer gefraudeerd met geld. In 52 procent van de gevallen ging het daarom, tegen 43 procent twee jaar geleden. Bovendien was er ook meer fraude met werktijden. Hoffmann stelt dat dat verbonden is met onder andere het nieuwe werken: mensen die thuiswerken voeren mogelijk minder uit. Doordat - vaak door onwetendheid - privégegevens van medewerkers op bedrijfssystemen belandden, kwamen ook zaken aan het licht als ongeoorloofde relaties of gokken tijdens werktijd.

  Grijze muisIn het onderzoek duikt een nieuwe dadergroep op: de oudere werknemer, vaak met een leidinggevende functie, de "grijze muis onder de fraudeurs''. Zo groeide het aandeel van 60-plussers van 3 procent in 2012 naar 5 procent van het geheel vorig jaar. Dat komt mogelijk door de hogere pensioenleeftijd en een slechtere financiële situatie. Ook de oudere vrouwelijke medewerker is als dader in opkomst.

  RecessieEen belangrijke oorzaak van de toegenomen criminaliteit in het bedrijfsleven is de recessie. Bedrijven bezuinigden in 2013 op preventieve maatregelen, zoals screeningen van personeel en weerbaarheidstests van de ICT-omgeving. Ook fraude binnen de overheid nam toe. Steeds vaker gingen ambtenaren, maar ook gemeentesecretarissen, wethouders en burgemeesters de fout in, stelt het recherchebureau.

  Bron: ANP

 • Ook interessant