Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlandse bedrijven steeds vaker getroffen door gijzelsoftware

  Nederlandse bedrijven steeds vaker getroffen door gijzelsoftware

  Gijzelsoftware, waarmee bestanden worden 'gekidnapt' totdat het slachtoffer betaalt, is een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven. Dat signaleren beveiligingsonderzoekers, verzekeraars en branche-organisatie MKB-Nederland. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer.

  Bedrijven kunnen door gijzelsoftware bijvoorbeeld niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere belangrijke documenten. Ze moeten dan honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's betalen om er weer bij te kunnen.

  'We hebben dit jaar al 15 procent meer zaken dan in 2018', zegt Yasin Chalabi van verzekeraar Hiscox, waar bedrijven zich tegen cybercrime kunnen verzekeren. 'En dan hebben we nog een paar maanden te gaan.'

  Bij bedrijven valt veel te halen

  Inbreken bij bedrijven kost meer werk, maar er is dan ook meer te halen. 'Consumenten kunnen geen 100.000 euro betalen, bedrijven hebben soms geen keus', zegt beveiligingsexpert Frank Groenewegen van Fox-IT. Het is voor bedrijven vaak goedkoper om te betalen dan het bedrijf dagenlang stil te laten liggen. 

  'Als de problemen groot genoeg zijn, kunnen bedrijven zelfs failliet gaan als ze niet betalen. Dat maakt het zo interessant voor criminelen', zegt beveiligingsonderzoeker Jornt van der Wiel van Kaspersky.

  Politie en justitie waarschuwen dat door te betalen criminaliteit in stand wordt gehouden. Maar soms hebben bedrijven geen alternatief, of is het voordeliger om te betalen dan de hele ict-infrastructuur opnieuw op te bouwen.

  Bron: NOS

 • Ook interessant