Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Europese maand van de cyberveiligheid van start

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Vandaag is de Europese maand van de Cybersecurity van start gegaan. Nederlanders kunnen deze maand activiteiten volgen om online bewuster te worden van de gevaren die achter het wereldwijde web schuilgaan. In de uitzending spreken we Erik Jan Koedijk, communicatiespecialist op het gebied van cybersecurity. Koedijk is verbonden aan Alert Online, een organisatie die Nederlanders voorlichting geeft over hoe je moet handelen als je online te maken krijgt met cybercriminaliteit.

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft in samenwerking met Alert Online het jaarlijkse Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek gehouden. Daaruit blijkt dat de kennis van Nederlanders over digitale en online veiligheid maar gestaag toeneemt. Tweederde van de Nederlanders vindt hun kennis over digitale en online veiligheid redelijk tot zeer goed en ruim de helft (56%) neemt maatregelen na een cyberaanval, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd neemt het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit toe: 71% van de Nederlanders heeft hier wel eens mee te maken gehad.

  De betrokken organisaties waarschuwen voor de vele gevaren die er online op de loer liggen. Ook Opgelicht?! doet dat dagelijks met behulp van onze app. Veel voorkomende varianten van online fraude zoals phishingmails zijn inmiddels bij velen bekend, en fraudeurs spelen daar ook op in.  Zo constateren we de laatste tijd dat smishing - de sms-variant van dit soort mailtjes - in opmars is. Ontvangers krijgen een verontrustend sms’je waarin ze verleid worden om op een link te klikken. Daar moeten persoonlijke gegevens ingevuld worden. Met die gegevens heeft de fraudeur toegang tot het bank- of mailaccount van het slachtoffer, en is de schade niet te overzien.

  Erik Jan Koedijk vertelt dat gedurende de maand oktober niet alleen landelijk, maar ook online allerlei activiteiten georganiseerd worden met als doel om je te wapenen tegen de gevaren van internet. Want als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

  Meer informatie over de activiteiten is te vinden op alertonline.nl.

 • Ook interessant