Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dringende mail AVG AntiVirus: ‘verlengen Premium Security-abonnement’ is vals

  Dringende mail AVG AntiVirus: ‘verlengen Premium Security-abonnement’ is vals

  Jouw AVG AntiVirus ‘Premium Security-abonnement’ is vandaag officieel verlopen en je moet nu handelen om je bescherming te behouden.
   

  Bij de afzender van de mail staat ‘herinnering’. Dit is natuurlijk een vreemde afzender. Om erachter te komen waar de mail vandaan komt, kun je op je telefoon de link ingedrukt houden of op je desktop met de cursor op de link gaan staan. Pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens het mailadres ‘[email protected]’ en dit ziet er niet uit als een legitiem mailadres van AVG Antivirus. 

  Salesmedewerker Pavel van AVG laat weten dat officiële mails van AVG worden verzonden vanaf mailadressen die eindigen op '@avg.com' en '@avast.com'. Daarnaast is een officieel bericht van AVG voorzien van het merklogo en andere visuele elementen die passen bij de huisstijl. 

  Voorkom dat je daadwerkelijk een virusscanner moet inzetten, omdat je in phishing bent getrapt. Leer de trucs van oplichters herkennen door via onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte te blijven van de nieuwste phishingberichten (voor Android en iOS).

  Angst zaaien

  Het onderwerp van de mail luidt: “Je raakt je apparaat binnen 48 uur kwijt!” Met deze zin creëren de oplichters een angstgevoel. Ook wekken ze in het bericht de indruk dat je direct moet handelen. Dit valt onder sociale manipulatie en wordt regelmatig gebruikt in phishingberichten.

  Onbekende link

  In het bericht wekken de criminelen de indruk dat jouw abonnement van AVG AntiVirus is verlopen. Klik alleen niet op de link om je bescherming te behouden. In plaats van dat je naar de AVG-website wordt geleid, kom je op een website terecht waarvan het webadres begint met ‘ik.imagekit.io’. 

  Geklikt op de link? 

  Als je ongebruikelijke activiteit opmerkt op je apparaat kun je een virusscan uitvoeren. Heb je je gegevens ingevuld? Verander dan het wachtwoord voor je AVG-account en neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij als het bankgegevens betreft. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant