Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • E-mail van Elena uit Rusland

  De laatste tijd duikt bij ons op de redactie geregeld een e-mailbericht op waarin ene Elena uit Rusland een zielig verhaal vertelt en om een kachel vraagt. Het gaat hier om fraude. Ga er dus niet op in!

  Het betreffende bericht circuleert al enige jaren op internet. Rond 2007 verscheen het voor het eerst, geschreven in het Engels. Sinds vorig jaar doet ook een Nederlandstalige versie de ronde.

  Wie er precies achter deze scam zit, is niet helemaal duidelijk. Zeker is wel dat het zielige verhaal van Elena niet klopt en dat ze eerder op uw geld uit is dan een kachel.

  Het bericht ziet er als volgt uit:

  Hallo,

  Mijn naam is Elena, ik ben 33 jaar oud en ik ben schrijf u vanuit een provincie in Rusland.

  Ik werk in de biblio theek en na mijn werk heb ik toegestaan om de computer te gebruiken wanneer mogelijk te maken. Ik vond een aantal adressen op het internet, en ik besloot om je te schrijven deze brief.

  Ik heb een dochter 9 jaar oud, haar vader liet ons, en wij wonen samen met mijn moeder. Als gevolg van de ondraaglijke warme weer deze zomer, bijna alle van de aardappelen en groenten krijgen droog in onze tuin.

  Veel van het bos afgebrand. Wij waren gedoemd tot honger, en we hebben allemaal onze kleine bespa ringen op een paar zakjes te kopen

  aardappelen voor de komende winter (het is versch rikkelijk, omdat de prijs van aardappelen werd nu 2-3 keer duurder dan vorig jaar).

  Onlangs verloor mijn moeder job als gevolg van diepe crisis in onze regio en nu onze situatie geworden hopeloos.

  Gas en elektriciteit zijn erg duur, en we kunnen het ons niet veroorloven om ons huis Amy warmte meer.

  De winter komt eraan en het weer kouder becaming elke dag. De enige mogelijke manier om onze huis te verwarmen is het gebruik van draagbare kachel die warmte uit het verbranden van hout. We hebben een hout-besparing in onze schuur en deze kachel zal onze Home hele winter zonder kosten voor ons te verwarmen.

  Helaas kunnen we niet kopen deze kachel in onze lokale markt, omdat de waarde van deze kachel is 8.425 roebel, en het is heel duur voor ons

  (Equiv alent van 196 EUR ).

  Ik hoop dat u ons kunt helpen. Als u een oude draa gbare brander hebt, en als je het niet meer gebruiken, zullen we heel dankbaar zijn als je het kunt doneren aan ons en het regelen van vervoer van de kachel op ons (we wonen 200 km van Moskou). Deze kachels zijn vers chillend, zijn ze meestal gemaakt van gietijzer en weegt ongeveer 100 kg.

  Elena.

  PS. Mijn excuses voor fouten in deze brief heb ik het vertaald met behulp van woordenboek.

  Gelieve te antwoorden in het Engels, want ik studeerde op school en ik zal je begrijpen. Dank u zeer .

 • Ook interessant