Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor 'Ierse oplichterstruc' langs de Franse snelweg

  Politie waarschuwt voor 'Ierse oplichterstruc' langs de Franse snelweg

  De Franse politie waarschuwt vakantiegangers voor oplichters die met een zielig verhaal een geldbedrag proberen te 'lenen' voor de reis naar huis. Uitgangspunt van deze truc is dat de oplichters zogenaamd net zijn beroofd en ze geen geld hebben om naar huis te kunnen.

  Volgens het AD meldt de Franse gendarmerie op Facebook dat zich de afgelopen week meerdere malen mensen hebben gemeld die slachtoffer zijn geworden van deze zogenaamde 'Ierse oplichterstruc'. De truc speelt zich af rond parkeerplaatsen aan de Franse Autoroute, waar ook veel vakantievierende Nederlanders gebruik van maken. De truc werkt als volgt: vakantiegangers worden op de parkeerplaats benaderd door iemand die in perfect Engels uitlegt dat ze slachtoffer zijn geworden van dieven. De oplichter ziet er aangedaan uit en geeft aan dat ze geen geld hebben voor de terugreis. Of jij ze misschien een bedrag kunt lenen, is de vraag.

  Overtuigend verhaal

  Als je dit zo leest, denk je wellicht dat je nooit in een dergelijke truc zou trappen. Toch geeft de Franse gendarmerie aan dat het een zeer overtuigend verhaal betreft: de 'slachtoffers' zien er keurig verzorgd uit en ook de gezinsleden - die zogenaamd hevig ontdaan zijn - spelen het spel goed mee. De oplichter toont zijn identiteitsgegevens, geeft zijn mobiele nummer en belooft het geld direct bij thuiskomst terug te betalen. 

  De politie raadt aan dat er maar één effectieve methode is om hulp te bieden, en dat is door de politie in te schakelen. Is een gezin écht gedupeerd? Dan weet de politie ze verder te helpen. Is het echter zwendel? Dan slaat het gezin vermoedelijk direct op de vlucht. De truc dook volgens de Franse politie vorig jaar op in de regio rondom Toulouse, maar lijkt zich als een olievlek uit te breiden over heel Frankrijk.

  Bron: AD / Facebook

 • Ook interessant