Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Deze 3 fraudetrucs zorgen in 2024 voor miljoenen euro’s aan schade

    Deze 3 fraudetrucs zorgen in 2024 voor miljoenen euro’s aan schade

    Bij de Fraudehelpdesk is het afgelopen half jaar voor 27 miljoen euro schade gemeld, meldt de instantie in een persbericht. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Deze drie fraudetrucs zorgen in het afgelopen half jaar voor de meeste schadebedragen. 
     

    Tussen 1 januari en eind juni 2024 ontving de Fraudehelpdesk bijna dertigduizend fraudemeldingen. Dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. In totaal is er voor ruim 27 miljoen euro schade gemeld. Dat bedrag is ruim 44 procent hoger dan in de eerste helft van 2023. “Een aantal relatief nieuwe fraudevormen en trucs was daarbij voornamelijk verantwoordelijk voor meer financieel gedupeerden en voor meer schade”, meldt de Fraudehelpdesk. 

    Onderstaand drie fraudevormen waarvan het totaal aantal meldingen zichtbaar is gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

    1. Bankhelpdeskfraude 

    Deze vorm van fraude begint met een telefoontje van iemand die zich voordoet als bankmedewerker Er is zogenaamd sprake van een digitale of financiële dreiging, waardoor het (spaar)geld van de gedupeerde moet worden overgemaakt naar een veilige speciale rekening. “Vaak komen deze nep-medewerkers daarna nog aan de deur om het bankpasje op te halen en soms ook waardevolle spullen mee te nemen (zogenaamd voor in de bankkluis).” 

    Nieuwe truc bankhelpdeskfraude 

    Dat deze fraudevorm nog steeds zo succesvol is, heeft mogelijk te maken met een relatief nieuwe variant: Vaak ontvangen de slachtoffers eerst een phishingmail waarin wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens. Wanneer dit is ingevuld, worden de slachtoffers gebeld door een ‘bankmedewerker’. Het slachtoffer zou mogelijk hebben gereageerd op een phishingmail. “Vaak geloven mensen direct dat dit echt waar is, omdat ze toch wat twijfelden over die e-mail.” De financiële schade door deze werkwijze is bijna vijf miljoen euro.

    2. Beleggingsfraude

    Beleggen wordt steeds populairder en online criminelen maken hier gretig misbruik van. Ook Fleur (37) is slachtoffer geworden van beleggingsfraude. Beleggingsfraude zorgt dit jaar voor een kleine veertien miljoen euro aan schade. “Dat is in een half jaar bijna evenveel als in heel 2022 werd gemeld.” Een belangrijke oorzaak voor deze stijging is de combinatie met datingfraude. Een zogenaamde online datingpartner verleidt de gedupeerde om óók te gaan beleggen. Stem je hiermee in, dan kan dit je flink wat geld gaan kosten. 

    3. Vacaturefraude

    Deze fraudetruc veroorzaakt veel financiële schade per individu. Geïnteresseerden in een thuiswerkbaan kunnen via een online platform ‘taken’ uitvoeren, zoals het plaatsen van nepreviews of valse beoordelingen van producten of diensten. “Wanneer de thuiswerkers niet genoeg taken hebben afgerond binnen een bepaalde tijd, moeten ze zelf iets bijbetalen. Soms wordt beloofd dat ze extra geld kunnen verdienen wanneer zij zelf geld inleggen. Ook bestaat er de mogelijkheid online te investeren in cryptovaluta.” In het online account lijkt een flinke winst zichtbaar, maar dit geld wordt nooit uitbetaald. Bovendien zijn slachtoffers ook hun eigen inleg kwijt.

    In totaal gaat het om bijna twee miljoen euro schade, maar dit bedrag ligt waarschijnlijk nog hoger, meldt de Fraudehelpdesk. “Omdat de ‘thuiswerkers’ op deze manier meewerken aan misleiding van (andere) consumenten, zullen zij zich mogelijk niet altijd bij ons melden wanneer zij zelf gedupeerd zijn.” Benieuwd hoe de online criminelen te werk gaan? Lees hier de verhalen van Bo (26) en Noor (30), die beide slachtoffer zijn geworden van vacaturefraude en daardoor duizenden euro’s hebben verloren.  

    Lees ook

  • Ook interessant