Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraf voor man die Chinezen oplichtte

  Celstraf voor man die Chinezen oplichtte

  Een 31-jarige man uit Capelle aan den IJssel moet twee jaar de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het oplichten van vier Chinezen. De man deed alsof hij een verblijfsvergunning voor de vier en hun familie kon regelen. Ook maakte hij ze 50.000 euro afhandig.

  De uitspraak komt nagenoeg overeen met de eis: twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

  De man vertelde de Chinezen dat hij een hoge overheidsfunctionaris was die een verblijfsvergunning kon regelen. De Chinezen moesten maandenlang iedere keer duizenden euro's betalen aan de man. Bij elke afspraak deed hij alsof er iets succesvol geregeld was, waarna de slachtoffers nieuwe papieren moesten invullen én geld moesten betalen. De man speelde zijn rol van hardwerkende hoge functionaris zo overtuigend dat de Chinezen zich bezwaard voelden en hem gratis eten en massages gaven.

  Hij viel door de mand toen hij zijn slachtoffers een inburgeringscursus liet doen. Deze was van zo'n slechte kwaliteit dat de vier begonnen te twijfelen aan de echtheid ervan en uiteindelijk aangifte deden. Afgelopen juli is hij aangehouden.

  Zijn partner is voor medeplichtigheid veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

  Bron: ANP

  Foto: iStockphoto

 • Ook interessant