Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Brutale babbeltruc door Ierse travellers

  Brutale babbeltruc door Ierse travellers

  Ierse travellers. We kennen ze als beruchte rondreizende nepklusjesmannen die in het hele land mensen geld afhandig weten te maken. Ze worden daarbij steeds brutaler. Daar kan mevrouw De Jonge helaas over meepraten. Zij werd afgelopen zomer slachtoffer van een sluwe babbeltruc door twee van deze malafide klussers.

  Bij de oudere dame wordt aangebeld door twee Engelssprekende klusjesmannen. Na het openen van de deur zet een van de twee meteen zijn voeten over de drempel. Ze schreeuwen drukgebarend 'emergency'. Mevrouw wordt gelijk meegetrokken in de hectiek die de mannen veroorzaken.

  Water in keuken

  Terwijl de een met de oude dame in de woonkamer staat te praten en vertelt dat ze een waterleiding geraakt hebben bij werkzaamheden bij de bovenbuurvrouw, is de andere klusser in de keuken. Na wat hulpgeroep van die klusser ziet mevrouw De Jonge overal water in haar keuken. Beide mannen wijzen haar op het gevaar van water en elektriciteit. Het probleem kan 'opgelost' worden met de aanschaf van een noodaggregaat, maar dat gaat 700 euro kosten. Mevrouw moet snel zijn, voordat het probleem erger wordt. Ze snelt naar de bank om het bedrag te pinnen.

  Nog meer paniek

  Als de dame terugkomt, staan haar woonkamer, toilet en gang ook blank. Overal stroomt het water langs de muren naar beneden. De mannen zaaien nog meer paniek. Na overleg met hun baas, blijkt de 700 euro niet genoeg. Er moet direct een groter aggregaat komen. Dat kost wel 2400 euro, maar het is de enige manier om nog veilig te wonen. Opnieuw snelt mevrouw de Lange naar de bank. Ze verhoogt de roodstand op haar betaalrekening zodat ze het aggregaat snel kan betalen. Nadat ze in totaal 2400 euro aan de mannen overhandigd heeft, vertrekken de twee met de mededeling dat het aggregaat snel bezorgd zal worden.

  De harde waarheid

  Als een paar uur later de bovenbuurvrouw thuiskomt informeert mevrouw De Lange naar de kluswerkzaamheden. Zo wordt duidelijk dat er niemand aan het werk is geweest en dringt tot mevrouw de harde waarheid binnen: ze is opgelicht.

  Op heterdaad betrapt

  Eerder dit jaar zijn al vijf Ierse travellers op heterdaad betrapt en aangehouden door de Amsterdamse politie toen ze met dezelfde smoes maar liefst 20.000 euro van een bejaarde man probeerden af te troggelen. De politie krijgt met grote regelmaat klachten over deze brutale klussers. Word je benaderd door klussers over een probleem in of bij je huis, ga dan niet gelijk op hun aanbod in, maar laat een second opinion uitvoeren door een gerenommeerd klusbedrijf.

  Gerelateerd

 • Ook interessant