Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ierse klusjesmannen slaan toe in Hilversum: vrouw (62) duizenden euro's armer én letsel na aanrijding

  Ierse klusjesmannen slaan toe in Hilversum: vrouw (62) duizenden euro's armer én letsel na aanrijding

  De politie Hilversum meldt dat een 62-jarige vrouw afgelopen zaterdag slachtoffer werd van Ierse klusjesmannen. De dakkapel was zogenaamd toe aan een onderhoudsbeurt, maar dat kostte enkele duizenden euro's. Bij de gewelddadige vluchtpoging liep het slachtoffer lichte verwondingen op.

  Het incident speelde zich op zaterdag 12 september omstreeks 11:30 af aan een woning in de Orionlaan te Hilversum. Twee Engelssprekende klusjesmannen belden aan bij de woning van het slachtoffer en wisten de vrouwelijke bewoner ervan te overtuigen dat de dakkapel toe was aan onderhoud. Dat moest echter enkele duizenden euro's kosten, en hoewel de vrouw haar bedenkingen had, heeft ze zich vermoedelijk laten overrompelen door tóch het hele bedrag te betalen.

  Gewelddadige vluchtpoging resulteert in aanrijding

  De politie Hilversum meldt verder dat dat het signaal was voor de mannen om het hazenpad te kiezen. Het tweetal probeerde in een bestelbus te vluchten, maar het slachtoffer probeerde dat te verhinderen door haar fiets voor de bus te zetten. De bestuurder reed een paar keer in op de fiets, waarbij ook het slachtoffer geraakt werd. Zij kwam daarbij ten val en liep lichte verwondingen op.

  De bestelbus is niet aangetroffen door de politie, maar enkele omstanders hebben wel beeldmateriaal gemaakt in de vorm van foto's en videomateriaal. Dit materiaal is ter beschikking gesteld aan de recherche, die de zaak verder in onderzoek heeft.

  Wat doen Ierse klusjesmannen?

  De Ierse klusjesman is een fenomeen dat al enkele jaren bekend is. Het zijn rondreizende personen die geld verdienen door onderweg klusjes te doen, wat in de praktijk vaak neerkomt op prutswerk en intimidatie om jou de torenhoge facturen tóch te laten voldoen.

  Ze komen aan de deur met de boodschap dat er dringend onderhoud nodig is aan de woning en noemen aanvankelijk meestal een lage prijs voor de werkzaamheden. Uiteraard valt het bedrag later vele malen hoger uit: de oplichters hebben namelijk allerlei verzonnen 'gebreken' geconstateerd. Meestal is hier echter geen sprake van, en van reparatie komt al helemaal niets terecht. Dit is allemaal onderdeel van deze oplichtingstruc: grote kans dat er niets aan je huis mankeert.

  De diensten worden niet zelden op agressieve of intimiderende wijze aangeboden, zodat je eigenlijk niet zo goed durft te weigeren. Het werk wordt uiteraard niet of zeer slecht uitgevoerd, en je betaalt als 'klant' veel meer dan vooraf is afgesproken. Weiger je te betalen? Dan deinzen deze criminelen niet terug voor een potje intimidatie en afpersing.

  Volgens de politie kun je Ierse klusjesmannen herkennen aan de eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels met een Iers accent spreken. Deze oplichters worden ook wel 'travellers' genoemd, omdat ze vaak niet over een vaste woon- of verblijfplaats beschikken. Ze verblijven doorgaans op campings en rijden vaak rond in busjes met een Engels kenteken. Dit keer reden ze echter in een bus met een Nederlands kenteken.

  Ga niet met Ierse klusjesmannen in zee

  De politie raadt mensen ten strengste aan om op geen enkele manier met deze oplichters in zee te gaan. Komen ze aan de deur met smoesjes over en/of offertes voor 'onderhoud'? Bel dan de politie op 0900-8844. En heb je zelf gebreken geconstateerd aan de woning? Zoek dan zelf een betrouwbare klusjesman die beschikt over de capaciteiten en de vaardigheden om dit werk te doen en maak vooraf duidelijke, schriftelijke afspraken over de exacte aard, kwaliteit en de prijs van het werk.

  Bron: Politie Hilversum

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant