Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Autistische man in zorginstelling anderhalve ton afhandig gemaakt

    Autistische man in zorginstelling anderhalve ton afhandig gemaakt

    In een beschermdwonenhuis van zorginstelling Kwintes in Zeist is een licht autistische bewoner beroofd van 151.000 euro. Er zijn bij de familie sterke vermoedens dat de dader één van de medewerkers van de zorginstelling is.

    Het 55-jarige slachtoffer woont in een zorginstelling omdat hij licht autistisch en schizofreen is. Hij maakt geen gebruik van internetbankieren en heeft niet eens een computer en smartphone. Toen zijn maandelijkse overschrijvingen geblokkeerd werden, bleek dat er vele duizenden euro's van zijn bankrekening waren gepind, een stuk meer dan de 250 euro die hij normaal gesproken in een maand opmaakt.

    10.000 euro binnen vier minuten

    De dader wist een account voor internetbankieren aan te maken en een nieuwe pinpas aan te vragen. Met die pinpas werd tussen 24 januari en 24 februari in 81 keer een totaal van 151.000 euro gepind. Op sommige momenten werd er binnen vier minuten meer dan 10.000 opgenomen.

    Medewerker van beschermdwonenhuis

    Bij de familie van het slachtoffer heerst het vermoeden dat een de dader een medewerker van de zorginstelling is. Die had immers toegang tot een sleutel van de kamer en had gemakkelijk een bankpasje kunnen meenemen.

    Ook zou die medewerker weten dat het slachtoffer zelf maar één keer per maand geld opneemt, en de bankpas daarom niet zou missen. Hoe de pincode is achterhaald, is niet duidelijk, maar mogelijk heeft de dader die een keer afgekeken van het slachtoffer.

    Bij moeder ingetrokken

    Toen het slachtoffer achter de roof kwam, is hij een tijdje bij zijn 83-jarige moeder ingetrokken. Hij voelde zich niet meer veilig in de zorginstelling. Kwintes reageerde aanvankelijk langzaam: dat duurde twee weken, waarna het instelling een bedrijfsrecherchebureau inschakelde. Pas na aandringen van de familie van het slachtoffer werd de politie ingeschakeld.

    ABN Amro stelt zich zakelijk op

    Het slachtoffer heeft een bankrekening bij ABN Amro. De bank wou aanvankelijk niet garant staan voor de schade, omdat het slachtoffer 'fors nalatig gedrag' vertoond zou hebben door zijn bankpas niet op een veilige plaats op te bergen. De bank claimt ook dat het slachtoffer zelf zijn pincode gedeeld zou hebben.

    De bank heeft wel een fraudedetectiesysteem, maar die wist dit incident niet op te pikken. Dit komt volgens de bank vanwege het 'massale karakter van het betalingsverkeer en het enorme aantal transacties dat de bank dagelijks verwerkt'.

    Toch neemt de familie de bank kwalijk dat dit onopgemerkt heeft kunnen gebeuren. Hij had immers geen manier om op de merken dat er grote bedragen van zijn rekening werden afgeschreven, mede doordat de dader via de online omgeving van de bank het opsturen van afschrijvingen had stopgezet.

    Later heeft de bank alsnog een voorstel gedaan om de helft van het ontfutselde geld aan het slachtoffer te vergoeden. Daar neemt de familie echter geen genoegen mee: ze eisen het volledige bedrag terug, plus excuses voor het nalatige optreden van de bank.

    Terug bij de zorginstelling

    Inmiddels is het slachtoffer teruggekeerd naar het beschermdwonenhuis van Kwintes. Hij durft het weer aan en is over de meeste begeleiders goed te spreken. Toch blijft het een vervelend idee dat de dader daar nog dagelijks rondloopt, vertelt de broer van het slachtoffer.

    Momenteel zijn er nog geen medewerkers op non-actief gezet. Er zijn immers formeel nog geen verdachten, geeft Kwintes aan. Zodra uit het politieonderzoek een verdachte naar voren komt en dat een medewerker van Kwintes blijkt, kan dat wel.

    Waarschuwing

    De broer van het slachtoffer benadrukt dat de familie de zaak vooral naar buiten brengt om anderen te waarschuwen. 'In instellingen zijn kwetsbare bewoners helaas dus niet altijd veilig. Dit is een triest incident, maar wees alert als je dierbaren in een instelling hebt. Want dit wil je niet.'

    Bron: AD

  • Ook interessant