Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Banken verhogen limiet voor contactloos betalen wegens coronavirus

  Banken verhogen limiet voor contactloos betalen wegens coronavirus

  Wegens het coronavirus kunnen consumenten aan de kassa tot en met 50 euro per transactie afrekenen door middel van een contactloze betaling zonder een pincode in te hoeven voeren. Dat geldt voor pinpassen die met deze functionaliteit zijn uitgerust, maar ook voor smartphones of wearables.

  Voorheen was deze limiet beperkt tot 25 euro per transactie, maar deze transactielimiet wordt tijdelijk opgehoogd naar 50 euro per transactie. Consumenten en ondernemers hoeven daar niets voor te doen: het wordt volledig automatisch ingevoerd, zo laat Betaalvereniging Nederland weten.

  De maatregel houdt in dat klanten minder vaak een betaalautomaat aan hoeven te raken. Op deze manier hopen banken en leveranciers van betaalautomaten een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

  380.000 betaalautomaten worden op afstand aangepast

  Circa 380.000 Nederlandse betaalautomaten worden automatisch op afstand aangepast. Betaalvereniging Nederland verwacht dat de nieuwe transactielimiet op woensdag 25 maart van kracht zal zijn op ruim driekwart van alle betaalautomaten. In supermarkten en vrijwel alle andere drukbezochte winkels is de limiet nu al verhoogd.

  Consumentenbond is blij met de verhoging

  Sandra Molenaar is directeur van de Consumentenbond. Zij laat weten verheugd te zijn over deze maatregel: 'Hoe minder consumenten een betaalautomaat moeten aanraken om hun pincode in te tikken, hoe beter. Voor ons is wel belangrijk dat de banken eventueel misbruik blijven vergoeden tot de hogere limieten.'

  Dezelfde sentimenten worden gedeeld door Eus Peters, directeur Raad Nederlandse Detailhandel: 'Wij zijn blij met deze snelle actie. We vragen klanten al om zoveel mogelijk te pinnen, liefst met een contactloze bankpas, mobiele telefoon of wearable. Dat dit nu ook voor grotere aankopen zonder pincode kan, helpt enorm.'

  Banken hebben de cumulatieve limiet voor contactloze betalingen ook opgehoogd

  Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, is vorige week al door de banken verhoogd, van 50 euro naar 100 euro. Deze cumulatieve limiet is van toepassing op meerdere contactloze betalingen zónder pincode achter elkaar. Banken zullen eventueel misbruik van gestolen of verloren contactloze bankpassen zónder pincode tot de hogere limieten blijven vergoeden.

  Bron: Betaalvereniging Nederland

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant