Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Amper onderzoek naar bijstandsfraude Turken in Nederland

  Amper onderzoek naar bijstandsfraude Turken in Nederland

  Gemeenten doen nauwelijks onderzoek naar Turken die in Nederland van de bijstand leven, maar in Turkije een tweede huis bezitten. Dat meldt De Telegraaf op basis van eigen onderzoek in de zeventien gemeenten met relatief de meeste Turkse inwoners.

  De Centrale Raad van Beroep bepaalde eerder deze maand dat gemeenten onderzoek mogen doen in Turkije zolang ook andere bevolkingsgroepen onder de loep worden genomen. Toch bestaat er volgens de krant weinig animo om fraudeurs harder aan te pakken. Schiedam, de gemeente met relatief de meeste Turks-Nederlandse inwoners, deed vanaf 2015 drie onderzoeken in Turkije. In Leerdam, waar veel Turkse Nederlanders wonen, is er de afgelopen jaren geen enkel fraudeonderzoek gedaan.

  20 tot 30 procent fraudeert

  Een medewerker van het commerciële Bureau Buitenland, dat gespecialiseerd is in onderzoek naar vermogen in het buitenland, schat dat '20 tot 30 procent' van alle Turken in Nederland met een bijstandsuitkering fraudeert. Volgens de krant houden naar schatting 8.000 tot 12.000 Turken hun bezittingen verborgen.

  Discriminatie bij onderzoek

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant