Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onveilige producten makkelijk te verkopen op Bol.com en Amazon.nl

  Onveilige producten makkelijk te verkopen op Bol.com en Amazon.nl

  De Consumentenbond meldt dat het kinderlijk eenvoudig is om onveilige of ondeugdelijke producten te verkopen via Bol.com en Amazon.nl. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het consumentenplatform dat de proef op de som nam en 9 ondeugdelijke artikelen op de sites aanbood, zo schrijft Emerce.nl

  Onderzoekers van de Consumentenbond tuigden zelf een webwinkel op, om uit te vinden hoe goed de verkoopplatforms het aanbod van externe verkopers controleren. Hiervoor namen ze 9 artikelen die op Safety Gate stonden (een Europees alarmsysteem waarop landen informatie uitwisselen over gevaarlijke producten). Bij beide sites kwam de grote meerderheid van de producten door de controle: bij Bol.com 7 van de 9 en bij Amazon 8 van de 9.


  Simpele trucs

  Om de spullen aan te kunnen bieden omzeilden de onderzoekers van de Consumentenbond de controles met een paar simpele trucs. Bijvoorbeeld door het vervangen van een EAN-codes (unieke productcodes) met codes die niks met het artikel te maken hebben. Ook gebruikten ze foto’s van een CE-markering van een ander product.

  Zo kwamen onder andere een brandgevaarlijke mobiele airco, levensgevaarlijke kinderschommel, een gevaarlijke bouwlamp, onveilig kinderspeelgoed en een spanningsmeter die schokken afgeeft op de sites terecht.

  Nieuwe regels vanuit de EU

  Vanaf volgend jaar veranderen de regels voor het verkopen van producten van buiten de EU. Partijen die iets verkopen op de Europese markt moeten vanaf dan een vestiging of op z’n minst een vertegenwoordiger in Europa hebben. Wanneer blijkt dat producten niet in orde zijn, moeten deze van de site verwijderd worden.

  Bekijk hier de video van de Consumentenbond over hun onderzoek.

  Bron: Emerce.nl

 • Ook interessant