De Autoriteit Financiële Markten (AFM) had eind 2009 twintig onderzoeken lopen naar beleggingsfraudes. Daarmee is het aantal doelwitten van de AFM sinds mei vorig jaar verdubbeld.
Dat blijkt uit een interview met Steven Maijoor, de directeur bij de AFM met integriteit in zijn portefeuille, voor het op 20 januari te verschijnen Crimineel Jaarboek van het ANP.
De onderzoeken zijn volgens Maijoor van verschillende grootte. Omdat een aantal van de onderzochte bedrijven geen recente jaarverslagen heeft ingeleverd, is over de precieze omvang nog niets te zeggen.
Partrust
In mei vorig jaar meldde de AFM al tien omvangrijke beleggingsfraudes op het spoor te zijn. De eerste die naar buiten kwam was de fraude rond het Bredase beleggingsfonds Partrust, dat voor ongeveer 250 beleggers in totaal ruim 30 miljoen euro beheerde. Kort daarop volgde vastgoedfonds TRE, dat 70 miljoen euro van een kleine 900 beleggers zou hebben verkwanseld.
Beleggers hebben elk minimaal 50.000 euro geïnvesteerd. Het was voor het eerst dat de AFM zelf, op basis van nieuwe wetgeving, op kon treden boven de grens van 50.000 euro.
Meldingen
Voor de toezichthouder zijn meldingen van beleggers essentieel om in te kunnen grijpen. De AFM krijgt op jaarbasis duizenden van deze meldingen binnen, stelt Maijoor.
Dat heeft niet kunnen verhinderen dat particuliere investeerders in Nederland door fraude al met al voor vele miljoenen het schip ingaan. ''In het verleden hebben we wel eens een schatting gedaan van ongeveer 750 miljoen'', zegt Maijoor. ''Het precieze bedrag is moeilijk te bepalen, maar het gaat al snel om enkele honderden miljoenen.''
Bron: ANP