Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ABN Amro gaat beter controleren op witwassen

  ABN Amro gaat beter controleren op witwassen

  ABN AMRO gaat flink uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. De bank heeft er veel geld voor opzijgezet. Maar dat ging wel ten koste van het resultaat over het afgelopen jaar.

  'We zien allemaal de ophef hierover', zei topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting aan het ANP. Branchegenoten

  Bij de bank werken nu nog zo'n duizend mensen aan het controleren van klanten en geldstromen. Van Dijkhuizen wil er zo'n vierhonderd extra werven. Daarvoor is een voorziening opgenomen van 85 miljoen euro.

  'Maar het is geen kwestie van geld. Het zal moeilijk zijn om goede mensen te vinden', zegt de bankdirecteur. Hij hoopt dat ABN AMRO eind volgende maand klaar is met het versturen van compensatievoorstellen in de slepende derivatenaffaire in het midden- en kleinbedrijf. Dan kan de bank, mensen die daar nu mee bezig zijn, overhevelen naar het zogeheten 'Customer Due Diligence-werk'.

  Onder de streep bleef de winst van ABN AMRO afgelopen jaar steken op ruim 2,3 miljard euro, tegen bijna 2,8 miljard euro een jaar daarvoor. ABN AMRO nam ook honderden miljoenen euro's aan kredietvoorzieningen op. De bank vreest dat leningen in de offshore-energiesector en bij diamantbedrijven tot kredietverliezen kunnen leiden. In 2017 werd de winst nog vooruitgeholpen door de verkoop van activiteiten in Azië.

  Van Dijkhuizen benadrukte dat de bank er nog steeds goed voor staat, ondanks de afzwakkende groei van de Nederlandse economie. Onderliggend gingen de resultaten vorig jaar wel omhoog en de bank ligt op koers met zijn financiële doelen. Ook ziet het concern kans om een hoger percentage van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.

  ABN AMRO kondigt tevens aan zijn bedrijfsstructuur wat te versimpelen. Dat gebeurt via een juridische fusie van ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group. Dat moet volgens het concern ook helpen bij het verbeteren van de kapitaalratio's en terugdringen van de kosten.Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant