Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zijn je onlinegegevens veilig als je FaceApp gebruikt?

  Zijn je onlinegegevens veilig als je FaceApp gebruikt?

  Het razend populaire FaceApp houdt veel mensen al weken bezig. Met de app kun je een voorproefje krijgen van hoe je er over 30 à 40 jaar uit komt te zien. Je maakt een selfie en plaatst er een filtertje over die je ouder maakt. Simpel zat. Maar wie zijn de makers van de app en wat houden zij hieraan over?

  De app die veel wordt gebruikt door beroemdheden is ontworpen door het Russische bedrijf Wireless Lab. En krijgt nu al veel kritiek omdat de app privégegevens zou verzamelen, die vervolgens weer worden doorgespeeld aan de hoogste bieder. Zo zouden behalve de beelden van je gezicht, ook je locatie, IP en telefoon-ID op straat liggen. 

  Of de FaceApp al op deze manier misbruikt is nog niet bekend. Wel hebben cybercriminelen in het verleden op vergelijkbare manier data gelekt en misbruikt voor identiteitsfraude en om accounts te hacken. 

  Misbruik voorkomen? 

  In de privacyvoorwaarden van FaceApp staat dat ze de informatie die zij verkrijgen als je de app gebruikt mogen gebruiken voor allerlei doeleinden. Zoals het verzamelen, delen en opslaan van je gebruikersgedrag, locatie en andere data. Omdat het een Russisch bedrijf betreft zijn ze ook niet onderworpen aan Europese regelgeving. Je beroepen op de Europese privacywet wordt dus lastig. 

  Het ongedaan maken van de gegevens die mogelijk al zijn verzameld gaat niet meer. Om te voorkomen dat Wirelss Lab eventueel nieuwe gegevens van je verzamelt kun je ervoor kiezen de app niet meer te gebruiken en verwijderen.

  Bron: NU.nl, faceapp.com 
   

 • Ook interessant