Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Veilig online handelen: welke sites raden gebruikers aan en af?

    Veilig online handelen: welke sites raden gebruikers aan en af?

    Marktplaats is met afstand de meestgebruikte online handelsplaats, maar ontvangt niet automatisch de meeste waardering. Welke site raden gebruikers aan, en welke worden het meest afgeraden? En hoe zorgen anderen ervoor dat ze veilig online handelen?

    Ruim 23.500 mensen vulden de vragenlijst over online koop- en verkoop op particuliere handelsplaatsen in, zoals Marktplaats (wat veruit de meest gebruikte website is). Een kwart geeft aan nooit online te handelen: zij hebben er geen behoefte aan (56%), geen vertrouwen in (48%) of zijn bij voorbaat afgeschrokken door de slechte verhalen die ze erover horen (20%). Een kleine groep (2%) is ermee gestopt vanwege de slechte ervaring die zij zelf hebben opgedaan.

    Wie wel online handelt, doet dat vaak als koper én verkoper (64%). 19 procent koopt alleen, 17 procent verkoopt alleen. Marktplaats is verreweg het meest gebruikte platform: 90 procent heeft er ervaring mee. Met grote afstand volgt bol.com tweedehands, waar 27 procent weleens gebruik van heeft gemaakt. 18 procent gebruikt(e) weleens Facebook Marketplace, 12 procent heeft ervaring met eBay.

    Top 10 meest gebruikte handelssites:

    1. Marktplaats (90%)
    2. bol.com tweedehands (27%)
    3. Facebook Marketplace (18%)
    4. eBay (12%)
    5. Speurders.nl (8%)
    6. Catawiki (6%)
    7. Autotrack (5%)
    8. 2ehands.be (3%)
    9. Tweedehands.net (3%)
    10. TicketSwap (2%)

    Velen voelen zich niet veilig bij online handelen

    Iets meer dan de helft van de respondenten voelt zich veilig tijdens het online handelen – dat is dus lang niet iedereen. Om te controleren of een aan- of verkoop veilig is, kiezen de meeste mensen (63%) voor persoonlijk ophalen en contant betalen. 45 procent controleert hoe lang het account waarmee ze zakendoen al bestaat, 34 procent leest recensies. Tussen de 20 en 25 procent van de mensen zoekt contact via mail of telefoon, of controleert de ander via Google of sociale media. 9 procent controleert de gegevens van de ander op de site van de politie (bijvoorbeeld het bankrekeningnummer, telefoonnummer of e-mailadres).

    Als mensen spullen niet zelf kunnen (komen) ophalen, of als er geen contact komt per mail, dan is dat voor veel mensen (in beide gevallen 48%) reden om de koop niet door te laten gaan. Voor 43 procent vormen slechte recensies een reden daartoe.

    TicketSwap best beoordeeld, Tweedehands minst goed

    Welke online handelsplatformen raden gebruikers aan? TicketSwap, een site waar je toegangskaarten kunt (ver)kopen, scoort onder gebruikers het beste: 71 procent raadt de site aan, slechts 1 procent zou het afraden. De tweedehandstak van bol.com staat op nummer 2 met 70 procent aanraders en 2 procent afraders. CataWiki, een online veilingsite wordt door eenzelfde percentage aangeraden, en heeft iets meer gebruikers die de site zouden afraden (7%). Het slechtst scoren de sites Tweedehands.net en 2ehands.be, beide sites worden door niet veel meer dan een derde van de gebruikers aangeraden.

    Wil je de volledige Marktplaats-reportage uit de uitzending van 17 december zien? Volg onderstaande knop:

    Gehackt op Marktplaats, maar Marktplaats geeft niet thuis

    Benieuwd hoe gebruikers Marktplaats beoordelen? Lees de resultaten in dit artikel:

    Marktplaats lost 87% oplichtingsklachten niet op

    Meer cijfers uit de enquête vind je ook op de site van het Radar Testpanel:

    1 op de 5 online handelaars is weleens opgelicht

  • Ook interessant