Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gehackt op Marktplaats, maar Marktplaats geeft niet thuis

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Eén op de vijf gebruikers van online handelsplatformen heeft te maken gehad met oplichting. Dat is een schokkende uitkomst van een enquête die Opgelicht?! onder 23.568 mensen heeft gehouden.

  Marktplaats is veruit het populairste handelsplatform: maar liefst 90% van de respondenten die online handelen, maakt gebruik van Marktplaats. Dat maakt het misschien niet verrassend dat Marktplaats ook bovenaan staat als online handelsplatform waar de meeste mensen worden opgelicht. Omdat de politie zo’n 70 aangiftes per dag naar Marktplaats stuurt en Opgelicht?! ook talloze klachten binnenkrijgt, vindt Opgelicht?! het hoog tijd om te kijken hoe Marktplaats het aantal fraudeurs op hun site kan verminderen.

  Waarom is Marktplaats populair voor fraudeurs?

  We zien dat er via Snapchat, Instagram en Telegram veel 'gehandeld' wordt in Marktplaatsaccounts. Het is namelijk een lucratieve handel. Criminelen hacken (of kopen gehackte) Marktplaatsaccounts om in contact te komen met andere gebruikers die ze vervolgens:

  • Oplichten door spullen te bestellen, maar niet te betalen;
  • Oplichten door te betalen met vals geld, om de spullen door te verkopen;
  • Oplichten door spullen zogenaamd te verkopen, maar alleen het geld te innen;
  • Naar gegevens te vissen van andere gebruikers die ze vervolgens;
  • Oplichten met de bekende één-cent-truc, of;
  • Overhalen een foto van hun ID en bankpas op te sturen om fraude mee te plegen, of;
  • Combineren met gegevens van de gebruikers op sociale media, zodat ze WhatsApp-fraude kunnen plegen bij bekenden van de Marktplaatsgebruikers

  Veel van bovenstaande problemen beginnen dus met het feit dat criminelen zich bevinden op Marktplaats.

  Gebruikers: 'Marktplaats neemt klachten niet serieus'

  Ruim de helft van de Marktplaatsgebruikers die een klacht hebben ingediend na oplichting voelt zich niet serieus genomen door de handelssite. Dat verbaast ons niets als we zelf de proef op de som nemen. We nemen drie accounts over van Marktplaatsgebruikers, en als ze er achter komen dat ze gehackt zijn, duurt het uren voordat ze geholpen worden. In die tijd hebben de fraudeurs advertenties kunnen plaatsen en contact kunnen hebben met (ver)kopers onder de accountnaam van de slachtoffers.

  52% van de gebruikers geeft aan zich niet serieus genomen te voelen

  De gedupeerden worden door de chatbot van Marktplaats totaal niet geholpen en bellen is geen optie: er wordt een automatisch bandje afgespeeld dat je terugstuurt naar de helppagina van de website. Het is dan ook niet gek dat maar liefst 87% van de ondervraagden die een probleem bij Marktplaats hebben aangekaart, aangeeft dat dit probleem niet door Marktplaats is opgelost.

  87% van de ondervraagden: 'Marktplaats heeft klacht niet opgelost'

  Anonimiteit Marktplaats is aantrekkingskracht voor oplichters

  Eén van de grootste ergernissen die we zien in de meldingen over Marktplaats is dat oplichters vrij spel lijken te krijgen. Je kunt verdachte advertenties of verdachte gebruikers weliswaar melden bij de site, en vaak wordt die gebruiker dan geblokkeerd of de advertentie wordt offline gehaald. Via een ander account gaan de oplichters echter gewoon weer verder.

  Gebruikers zien zo continu dezelfde verdachte advertenties verschijnen. Dit melden is dweilen met de kraan open. Om een account bij Marktplaats te openen, heb je namelijk alleen een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord nodig. Een nieuw e-mailadres en dus ook een nieuw Marktplaats account is zo aangemaakt. 

  Oproep aan Marktplaats: 'Maak het ze niet te makkelijk!'

  Hoewel veel respondenten denken dat Marktplaats ook standaard andere gegevens zoals telefoonnummers, rekeningnummers of NAW-gegevens controleert van hun gebruikers, gebeurt dit in de praktijk alleen voor de naam, het telefoonnummer en het IBAN. Bovendien gebeurt dit alleen bij de accounts die gebruik maken van de diensten 'Betaalverzoek via Marktplaats' en 'Gelijk Oversteken'.

  Uit de enquête blijkt dat 87% wil dat Marktplaats met een vinkje laat zien bij welke gebruikers de gegevens gecontroleerd zijn op echtheid. Opgelicht?! roept Marktplaats op om gebruikers beter te identificeren zodat het voor fraudeurs moeilijker gemaakt wordt meerdere accounts te hebben. Pas de controle met bijbehorend vinkje die nu plaatsvindt bij de 'gelijk oversteken'-gebruikers toe op alle Marktplaats-accounts!

  87% wil van alle accounts weten of het gecontroleerde accounts betreft

  Marktplaats reageert bij Opgelicht?! op uitkomsten enquête

  Ook Marktplaats is van mening dat elk geval van oplichting via het handelsplatform er één teveel is. Dagelijks werken ze aan verbeteringen om de site veiliger te maken.

  Woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo is geschrokken van de kwaliteit van de chatbot, gaf hij aan in de studio. Het blijft voorlopig wel het eerste aanspreekpunt voor mensen die vragen hebben. Voor veel vragen is de chatbot namelijk wel de snelste manier om antwoord te geven, zegt hij. Maar sinds 12 december is de functie aangepast waardoor mensen die aangeven gehackt te zijn of een ander dringend veiligheidsprobleem hebben, direct worden doorverwezen naar een 'live' medewerker.

  Daarnaast gaat Marktplaats binnenkort bij nieuwe gebruikers tweestaps verificatie met een telefoonnummer verplicht stellen. Bij inloggen en wijzigingen van je accountgegevens moet je als extra verificatie een code invullen die je op je telefoon binnenkrijgt. Zo kunnen hackers niet zomaar mailadressen en wachtwoorden van bestaande accounts wijzigen. De functie is al actief en alle huidige gebruikers kunnen deze tweestapsverificatie al activeren. 

  Het standaard identificeren van iedere Marktplaats-gebruiker, zoals dat nu al gebeurt bij 'gelijk oversteken gebruikers', ligt wat ingewikkelder. Marktplaats mag, zo zegt Jan-Willem te Gussinklo, niet zomaar allerlei gegevens van gebruikers registreren als dat niet nodig is voor het gebruik van het platform. Wel raden ze iedereen aan gebruik te maken van de dienst 'Gelijk Oversteken' of het Betaalverzoek via Marktplaats.

  Meer lezen? Volg onderstaande links.

 • Ook interessant